0 kommentarer

Under en strålende sol af Khaled Hosseini

af d. 23. februar 2009
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

319

Udgivet

2007

ISBN

978-87-7714-837-8

Originaltitel

A thousand splendid suns, oversat fra amerikansk af Alis Friis Caspersen

 

Efter “Drageløberen” glædede jeg mig til at læse “Under en strålende sol” af samme forfatter. Endnu en rystende bog om forholdene i Afghanistan, i en tid med krig, utryghed, familier der splittes, mange bliver dræbt, nogle overlever – men til hvilken skæbne? Bogen har fokus på kvinders forhold, med Mariam og Laila som bogens hovedpersoner. Og det er rystende forhold, kvinder udsættes for i bogen. Rystende, også fordi man som læser ved, at det er virkelige forhold der beskrives – vel at mærke ikke fra middelalderen, men fra nutiden!

Mariam er en “harami”, et uægte barn, datter af en rig mand og en tjenestepige – en bitter kvinde, som lader sin bitterhed gå ud over datteren.

“Men Mariam forstod jo godt – ud fra måden Nana sagde det på – at det var en hæslig, afskyelig ting at være en harami, som et insekt, som de kakerlakker der pilede rundt, og som Nana altid bandede over og fejede ud af kolbaen.”

Da Mariam er 15 år, dør hendes mor – og da hendes fars koner nægter at lade hende blive optaget i deres familie, bliver Mariam tvunget ind i et hastigt arrangeret ægteskab med en 3 gange så gammel mand. Og her er det ubetinget manden der bestemmer. Han forbyder hende at gå uden for dør uden at bære burka, og da hun ikke kan føde ham den søn han ønsker sig, bliver livet et helvede for Mariam.

Laila mister sine forældre, hendes elskede Tariq er rejst til Pakistan – Laila og Mariams veje krydses, og herefter er de to kvindes liv forbundne.

Absolut en bog, der kan anbefales. Det er rystende læsning – en velskrevet og sammenhængende fortælling, som griber læseren om hjertet.

 

Lån bogen på biblioteket

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter