0 kommentarer

Udenfor rammen af Dennis Ramsøe

af d. 7. august 2021
Info
 
Sideantal

69

Udgivet

2019

ISBN

9788740969610

 

I en verden hvor alting går alt for stærkt, hvor medarbejdere har lommerne fulde af piller for at holde arbejdsdagen ud, og hvor alt ligger i faste rammer, kan det være befriende at træde udenfor rammerne en gang imellem. For at finde sig selv, for at finde en mening. For bare at være.

Dennis Ramsøe har med “Udenfor rammen” begået en digtsamling der bryder rammerne. Dels gennem digtenes billedsprog, men også bogen som sådan. Der er noget med nogle sidetal der langsomt bryder ud af rammerne, og der er noget med digtenes titler der findes der hvor man normalt ikke finder dem. Sidst i bogen er der et billede af forfatteren (går jeg ud fra) set bagfra, gående på en vej. Som om han har været her, men nu er på vej et andet sted hen. Udenfor rammen. Under billedet finder man teksten:

Dennis Ramsøe, 1985 – 2024
Debuterede i 2018 med poesibogen
Udenfor rammen.

Alt er som det skal være i bogen, og intet er som det skal være. Hele digtsamlingen bevæger sig rundt indenfor og udenfor rammen. Dennis Ramsøe opløser rammerne, og giver den enkelte plads til at være det menneske han eller hun i virkeligheden er.

Digtene benytter et omfattende billedsprog. Det gør at mange af digtene er rigtig smukke, og at mange af dem er helt uforståelige – i hvert fald for mig. Dermed får Ramsøe sine digte til at bevæge sig udenfor den forståelsesramme vi oftest bevæger os i.

Men digtene, der gerne vil være “Udenfor rammen”, skaber også selv en ramme. De henvender sig til den stressede kontorarbejder, til chefen, lederen, konsulenten og alle de andre der ikke er udfordret af hårdt fysisk arbejde. Dermed bliver “Udenfor rammen” en kontrast til sig selv, og modsiger sig selv og sit ærinde. Dermed kommer digtene til at handle om at komme udenfor rammen indenfor rammen, hvorved de vel dybest set ophæver sig selv?

Dennis Ramsøe skriver nogle rigtig fine digte, og han har et klart mål med dem. Men også et mål han selv skyder lidt i sænk ved at tilegne dem en så klart defineret målgruppe. Det er selvfølgelig lidt ærgerligt, men ændrer ikke på at digtene er smukke og i nogen grad musiske.

Lån bogen på Bibliotek.dk …

Bedømmelse
Karakter