0 kommentarer

Et ægteskab i 74 kilo klassen af John Irving

af d. 5. september 2004
Info
 
Sideantal

224

Udgivet

1996

ISBN

87-595-0558-3

Originaltitel

The 158-Pound Marriage

 

Denne fortræffelige lille bog er en morsom, næsten parodierende fortælling om partnerbytte og jalousi, når det går galt. I slutningen af tresserne og begyndelsen af halvfjerdserne finder to ulige par sammen, og ”Et ægteskab i 74 kilo klassen” trævler de indbyrdes forhold op, og forsøger at forklare, hvorfor det endte, som det gjorde. Men det er også en bog om skeletter i skabet, fordomme, misforståelser og tilfældighedernes spil. Persongalleriet og alle de absurde baggrundsoplysninger i historien blander farcen med tragedien.

Alene præsentationen af de fire hovedpersoner er suverænt tænkt. Her er Irvings håndværk ud i det groteske mest synlig. Det ene par består af den intellektuelle, høje og tynde jeg-fortæller og hans østrigsk fødte hustru Utch, der er lavstammet og kraftigt bygget. Det andet par består af den slanke og forfinede Edith og hendes mand Severin, som er østrigsk brydetræner. Umiddelbart ligner det et perfekt match til et partnerbytte helt i tidens ånd, men jalousien og mistænkeliggørelsen æder eksperimentet op indefra. Det seksuelle frisind viser sig ikke at være så frit endda.

Efterhånden som kortene kommer på bordet, viser det sig, at faktorer som opvækst, opdragelse og kunstige facader spænder ben for den inter-ægteskabelige kærlighed, der i første omgang virker så indlysende. Det er en kabale, der aldrig vil kunne gå op.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter