0 kommentarer

Tyvenes by af David Benioff

af d. 19. august 2009
Info
 
Sideantal

284

Udgivet

2008

ISBN

978-87-567-8843-4

Originaltitel

City of thieves

 

“Tyvenes by” er en fantastisk roman. Jeg er ikke klar over, om den bygger på virkelige hændelser (forfatteren fortæller den som sin bedstefars historie), men uanset om den er sand eller ej, er den både velskrevet og meget gribende.

Året er 1942. Lev er 17 år og bor alene i Leningrad, efter at hans mor og søster er flygtet fra byen, som er under belejring af tyskerne. Lev drømmer om at blive en helt, og da han sammen med nogle venner en aften ser en død tyske falde fra himlen, tager de ud for at lede efter ham, selvom der er udgangsforbud. De finder tyskeren – men bliver selv fundet af en patrulje, og snart sidder Lev i det berygtede Krestij-fængsel med udsigt til at blive henrettet.

Utroligt nok får han dog en chance for at leve videre. Sammen med desertøren Kolja skal han forsøge at skaffe 12 æg indenfor en uge. Æggene skal bruges til en bryllupskage for oberstens datter. Det er dog ikke en simpel opgave at finde æg i en by under belejring, hvor folk dør af sult, og kannibalisme slet ikke er et ukendt fænomen.

Lev og Kolja må begive sig udenfor byen og ind i det tyskerobrede område i jagten på æggene, og her støder de både på partisanere og tyskere, og det kræver al deres mod og opfindsomhed at komme levende tilbage til Leningrad.

“Tyvenes by” er voldsom læsning. Beskrivelsen af sulten, kulden og tyskernes ubarmhjertige behandling af civilbefolkningen er ikke for sarte sjæle, men David Benioff formår heldigvis at holde en tone, så man alligevel kan holde ud at læse det, for der er også varme, venskab og håb. Så selvom “Tyvenes by” beskriver en meget voldsom tid, så er det absolut en roman, man ikke må snyde sig selv for at læse.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter