0 kommentarer

Tullias verden af Kerstin Ekman

af d. 10. januar 2022
Info
 
Sideantal

178

Udgivet

2021

ISBN

978 87 02 33353 4

Originaltitel

Tullias värld - oversat af Anne Marie Bjerg

Udgave

1. udgave

 

“Tullias verden” er angiveligt et portræt af den berømte romerske statsmand og forfatter Ciceros elskede datter, Tullia, der levede for omkring to tusind år siden.

Den svenske forfatterinde Kerstin Ekman, der i 1994 fik Nordisk Råds Litteraturpris for den pragtfulde krimi “Hændelser ved vand”, bedriver i den lille bog en art revisionistisk-feministisk historieskrivning.

“Ingen ved rigtigt i hvilket år Tullia kom til verden…”

Hun erkender, at hun ikke aner en dyt om Tullia og den verden, hun levede i, så i stedet skriver hun om alt muligt andet. For eksempel kendte (romerske og andre) kunstværker gennem tiden, som beskriver gudernes voldtægter af hjælpeløse kvinder.

“Hvornår mødte lille Tullia sin kæreste? Det ved vi ikke…”

Da hun stadig ikke ved noget om Tullia, vælger hun i stedet at fortælle om romernes og kristendommens syn på den urene kvinde og hendes menstruation (det månedlige fylder rigtigt meget i bogen); ved fødslen af en pige var kvinden uren dobbelt så længe som af en dreng.

Selvfølgelig er det de evigt sexistiske mandfolk, der har skabt denne skæve verdensorden. “Mænd sprøjter sæd omkring sig, men kvinder føder,” bemærker forfatteren syrligt. So true – om end næppe nogen revolutionerende sandhed.

“Hvordan ægtefællerne havde det når de var alene, ved vi ikke…”

Måden, Ekman konstant gør opmærksom på, at der ikke findes det fjerneste vidnesbyrd om Tullias liv, og at de foreliggende sider blot er et causeri over emnet, fjerner enhver ansats til drama og liv. I stedet bliver “Tullias verden” en aldrende, klassisk uddannet kvindes akademiske tanker om køn og eksistens i en kulturhistorisk kontekst.

Bogen udgør samtidig et omfattende kursus i latinske ord, en redegørelse for mytologien om Roms grundlæggelse (Romulus & Remus samt Æneiden), flere dusin uddrag af digte fra romertiden, en parentetisk bemærkning om Ciceros endeligt, der fuldkommen uforståeligt glider over i Kleopatras død og siden noget om atombomben “Fat Man”, der blev smidt over Hiroshima. Forvirringen er total.

“Hvordan dannede kvinder som Tullia talte, ved vi egentlig ikke. Heller ikke hvordan de skrev…”

Hånden på hjertet (der i gamle dage bankede varmt for Kerstin Ekman): Denne bog markedsføres under falsk varebetegnelse og vil næppe have interesse for en bredere kreds end oldtidskundskabshungrende feminister.

Til sidst skal Tullia åbenbart herfra. Men – “om hun forblødte eller døde af feber, ved vi ikke.”

Lån bogen på biblioteket

 

Bedømmelse
Karakter