0 kommentarer

Troldmanden af John Robert Fowles

af d. 28. oktober 2013
Info
 
Sideantal

672

Udgivet

1985

ISBN

87-00-31858-2

Originaltitel

The Magus

 

“Troldmanden” er en vaskeægte kultbog, som millioner af vesterlændinge har læst og omfavnet og genlæst. Første gang udgivet tilbage i 60’erne, revideret og genudgivet i midten af 70’erne. Og den holder stadig!

I sit forord skriver John Fowles, at han i sin tid vaklede mellem titlerne “Troldmanden” (“The Magus”) og “Gudespillet” (“The Godgame”). Det giver mening, når man har læst begge udgaver. I sin første version var handlingen mere okkult med overnaturlige indslag. Efter revideringen ligger vægten snarere på et psykologisk-moralsk spil, som inddrager både hovedpersonen og læseren. Og så er der for resten tilføjet et par dejlige, eksplicitte sexscener, som var for vovede til førsteudgaven.

Det lyder måske alt sammen vældigt teoretisk, men “Troldmanden” er en pragtfuldt menneskelig roman med masser af saft og kraft, sød sensualitet og svimlende indsigt. Den er et must-read – ikke mindst for Grækenlands-aficionados. Beskrivelserne af den unikke græske natur med den tørre varme, de utrolige farver, maden, menneskene, stemningen – de rammer i den grad plet. Man er der selv.

Handlingen starter i London i 1953, hvor den victorianske, engelske moral og krigstraumerne er ved at lette til fordel for større løssluppenhed og optimisme. Unge Nicholas tager for sig af retterne uden de store skrupler, også da han møder Alison, som måske er mere sårbar end som så.

Rodløs som han er, slår Nicholas til, da en stilling som engelsklærer på den lille, græske ø Phraxos dukker op. Kort før afrejse møder han sin forgænger i stillingen, der stikker ham en halvkvædet advarsel. Men Nicko er et ubekymret ungdyr, der uden tvivl i sindet kaster sig ud i eventyret.

Og et eventyr bliver det. På godt og ondt. Efter kort tids ophold inviterer øens forkætrede rigmand, Conchis, Nicholas med i et spil, som lokker med himmelske belønninger – men samtidig truer med at ødelægge hans ubefæstede sjæl, ja, endog koste ham livet.

I Villa Bourani serverer tavse tjenestefolk de lækreste måltider, mens den tilsyneladende almægtige og alvidende Conchis kaster Nicholas ud på det dybeste vand, hvor han ikke har skyggen af chance for at bunde. Han må vælge at sætte sin lid til den uudgrundelige, lettere sataniske rigmand eller forlade spillet med uforettet sag.

En smuk kvinde træder ind på scenen, og Nicholas forelsker sig over hals og hoved. Men er Lily et rigtigt menneske af kød og blod – eller er hun Conchis for længst afdøde kæreste? Og har Lily en dobbeltgænger?

John Fowles leger virtuost med stakkels Nicholas – og med læseren – så han og man til sidst er helt rundt på gulvet. Men vi er mere end det, for “Troldmanden” er en dannelsesroman, hvor såvel hovedperson som læser bliver adskilligt klogere på livet undervejs. Som antydet er man formidabelt underholdt hele vejen og får en hed ferie til Grækenland med i købet. Mit hjerte, hvad mere kan du begære?

Læs eller genlæs denne moderne klassiker.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter