0 kommentarer

Tre søstre af Bi Feiyu

af d. 8. marts 2016
Info
 
Sideantal

417

Udgivet

2015

ISBN

978-87-406-0271-5

Originaltitel

Yumi

Udgave

1. udgave

 

Yumi, datter af en kommunistisk partisekretær, er den ældste pige i en søskendeflok på otte. Med fødslen af Lille Otte, familien første dreng, sker der dog noget med familien. Moderen, der før var overhovedet i husholdningen, tillader sig at slappe af, hvilket giver Yumi overtaget. Hun styrer nu familien, tager sig af Lille Otte, og fører sig frem som en ansvarlig datter i landsbysamfundet. Samtidig overvejer hun giftemål; for hvem kan hun finde, der vil øge hendes status i livet? Valget falder på en glamourøs pilot, som Yumi langsomt forelsker sig i, på trods af de aldrig har mødt hinanden.

Yumis søster Yuxiu er smuk, og opfattes som lidt af en flirt. Hun forsøger at charme sig frem i tilværelsen, noget hun er god til, men desværre også en egenskab, der formår at sætte hende i problemer talrige gange.

Søsteren Yuyang er hverken særlig smuk, eller på jagt efter magt gennem et ægteskab med en fremstående mand. I stedet satser hun på en uddannelse, der vil give hende muligheder i livet.

Kvindens lod er ikke nemt i Kina. Hendes rettigheder og status er bundet op på først hendes far, siden hendes mand. Hun må vogte sit omdømme og sin dyd. Det sidste er dog ikke altid nemt, da seksuelle overgreb finder sted både i og udenfor ægteskaber, på offentlige steder og bag hjemmets fire vægge. Og udsættes en kvinde for voldtægt, er det hende der må leve med skammen, mens voldtægtsmanden oftest går fri. Samtidig pålægges kvinden det store ansvar at blive gravid, men kun under de rette omstændigheder, og helst med en søn.

Jeg var til tider helt fortørnet over den måde kvinder omtales i bogen. Både deres selvbillede, og syn på hvad der er rigtigt og forkert, ligger meget langt fra det vi lever efter i Danmark. De forventes at skulle finde sig i mangt og meget, og beskrivelserne i bogen vidner om, at de ofte blot accepterer, at sådan er det, uden at stille spørgsmålstegn ved det. Tre søstre er virkelig en interessant bog, der giver stærke kvindeportrætter og sætter mange tanker i gang hos læseren.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter