136
2014
978-87-02-16359-9
Digteren og forfatteren Pia Tafdrup (født 1952) er en af landets mest produktive forfattere, der udover at skrive digte og romaner også er medlem af Det Danske Akademi og The European Academy of Poetry. Herudover har hun modtaget flere væsentlige priser, bl.a. Nordisk Råds Litteraturpris i 1999 og Det Svenske Akademis Nordiske Pris i 2006.
”Smagen af stål” er Pia Tafdrups 16. digtsamling, der blev udgivet på Gyldendal i 2014.
Bogen er opdelt i 9 dele, og hver af disse 9 dele (eller kapitler) indeholder et sted mellem fem og ni digte.
Som bogens titel antyder, handler bogen dels om smagssansen, men teksterne handler i lige så høj grad om verdens indretning og om de tab, som alle mennesker udsættes for i løbet af et (forhåbentlig) langt liv. Tabet af familiemedlemmer, tabet af kærlighed, men også tab af kontrol over egen tilværelse. Teksterne handler om, hvordan alting går i ring, at det man selv har oplevet, er der andre, der har oplevet før og senere generationer, der også vil opleve. Man kan sige, at digtene handler meget om livet, om forandringer og om gentagelser.
”Smagen af stål” starter fint med en serie glimrende og velovervejede digte – og så går det lidt ned af bakke, for teksterne bliver generelt ringere, jo længere man kommer i bogen.
Der er flere fordele ved bogen: det står klart hvad det er forfatteren vil med sin bog, teksterne er rige på billeder, hvilket jeg godt kunne lide – og der er indtil flere sprogligt set stærke digte i samlingen.
Til gengæld kunne bogen godt være en anelse kortere – jeg behøver ikke 25 digte, der forklarer det samme, hvis jeg nu kunne have læst 15 digte, der serverede budskabet for mig på en klar og overbevisende måde. Der er måske heller ikke de helt store overraskelser i ”Smagen af stål”, så jeg er ikke helt overbevist om, at bogen har sat varige aftryk i denne anmelders hukommelse.
Alt i alt er ”Smagen af stål” en ganske udmærket digtsamling, der består af gedigne digte – men også af digte, der ikke gjorde noget voldsomt indtryk på mig. Kort sagt en bog, der er læseværdig, men som ikke hæver sig væsentligt over gennemsnittet, og derfor lander jeg på en middelmådig vurdering.