0 kommentarer

Tony Ingen af Andrés Montero

af d. 9. april 2020
Info
 
Sideantal

203

Udgivet

2019

ISBN

978 87 7151 392 9

Originaltitel

Tony Ninguno - oversat af Anne Brinch

Udgave

1. udgave

 

”Tony Ingen” er en magisk fortælling, hvor et gammeldags cirkus udgør den kulørte kulisse bag en purung pige, der jonglerer med Tusind og én nats eventyr i et sceneri fyldt med erotiske løfter og truslen om pludselig død.

Handlingen udspiller sig i et fortidigt Chile. Cirkus Garmendia rejser møjsommeligt fra landsby til landsby og fortryller for småskillinger de lokale med artisteri, klovneri, spænding og sjov. Det løber lige akkurat rundt, men ikke mere end det.

En skønne dag kommer en araber og en lille, sær dreng til cirkus, og araberen har held til både at afsætte et gammelt eksemplar af Tusind og én nats eventyr og efterlade drengen. Herefter er araberen som sunket i jorden.

Drengen viser sig at være en veritabel ulykkesfugl, for pludselig rammer cirkus af uforklarlige uheld. Den kostbare løve må lade livet, nogen brækker armen, publikum udebliver. Drengen er helt upåvirket, altid tavs og anonym.

“Til denne fremmede dreng kunne kun navnet Tony Ingen passe,” udtaler Tony Jordbær, cirkusklovnen, der for en gangs skyld er alvorlig. De fleste af mændene i cirkus får nemlig fornavnet Tony.

En ung trapezdanser, en pige noget ældre end drengen, betros at passe ham, og hen ad vejen opstår et bånd mellem de to. Især fordi pigen af nød må forvandle sig til Shahrazad og begynde at fortælle de forunderlige persiske eventyr fra Tusind og én nat for publikum.

Publikum, drengen og sågar det illusionsløse cirkusfolk rammes af magien, og med ét oplever Cirkus Garmendia en opblomstring, der løfter såvel humøret som kvaliteten af de daglige måltider.

Så stor en stjerne bliver vores unge heltinde, at cirkusdirektøren, senor Malaquías Garmendia, efterhånden må indstille sine natlige voldtægter af hende.

”Tony Ingen” er skrevet af den professionelle fortæller Andrés Montero, og hele vejen gennem bogen mærker man fortællerens billedskabende sprog, elegante timing og greb om sit publikum.

Montero har en svaghed for filosofiske afstikkere og små udflugter til grænselandet mellem illusion og virkelighed, men pyt – historien er så varm, menneskelig og fantasifuld, at man tilgiver fortælleren alt. Også den teatralske slutning, som emmer af magisk realisme i bedste latinamerikanske tradition.

“Tony Ingen” er et anmeldereksemplar fra Jensen & Dalgaard, der ikke har haft indflydelse på denne tekst.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter