0 kommentarer

Togtet til Mauritius af Patrick O’Brian

af d. 28. december 2004
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

347

Udgivet

2003

ISBN

87-621-0373-3

Originaltitel

The Mauritius Command

 

“Heldige Jack Aubrey”, som vi kender fra de 3 foregående bøger, der er oversat i Patrick O’Brians kæmpeserie, bliver pålagt sin første virkelig vigtige kommando som chef for en eskadre, der har til opgave at smide Napoleons franskmænd væk fra deres besiddelser ved den sydafrikanske kyst og øerne Mauritius og “La Reunion”. Sammen med sin uadskillelige skibslæge Stephen Maturin drager han ud på en opgave som på mange måder kommer til at adskille sig fra hans tidligere erfaringer.

Han efterlader sin elskede Sophie derhjemme sammen med deres børn – en tårevædet afsked på trods af at Aubrey egentlig længes efter at være i fred for sin ulidelige svigermor og de skrigende unger (som begge er pigebørn – “øv”) og frem for alt efter at komme til søs igen!
Heldige Jack får nok at se til. De tre andre kommandører Clonfert, Corbett og Pym er vanskelige på hver deres måde, og det viser sig at være lidt at et arbejde at holde dem i ro og fra totterne på hinanden. Samtidig er der franskmændene.
Da fjenden har den umiddelbare overmagt til søs, gælder det om at invadere hurtigt, og for at det skal kunne gennemføres, er det nødvendigt at samarbejde med de engelske landkrabbesoldater.
Alt dette giver Aubrey problemer nok at tumle med, og da de fleste af dem opleves gennem Stephen Maturins øjne giver det et noget pessimistisk billede af situationen, for Maturin er en kynisk natur, som ikke har meget tilovers for krudt og kanoner. Han foretrækker agentarbejde og bestikkelse, og det er ikke populært blandt tapre soldater.

Alt i alt en godt sammenskruet søfartsroman ligesom de foregående. Det fungerer godt med de to meget forskellige hovedpersoner, som giver bogen både noget af det spændende og det livskloge.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter