0 kommentarer

Tog tidligt af sted, tog hunden med af Kate Atkinson

af d. 29. marts 2011
Info
 
Sideantal

357

Udgivet

2011

ISBN

978-87-11-41884-0

Originaltitel

Started early, took my dog

 

Tidligere politibetjent, nu sikkerhedschef i et butikscenter, Tracy Waterhouse, får en dag en vanvittig indskydelse og køber den lille pige Courtney af hendes fordrukne, narkoluderagtige mor (eller var det nu også pigens mor?) Herefter bliver Tracys liv til lidt af et mareridt på konstant flugt, selvom hun ind imellem oplever små, lykkelige stunder som nybagt ‘adoptivmor’.

Privatdetektiven Jackson Brodie forsøger samtidig at hjælpe en anden kvinde, som 30 år efter at hun blev ‘adopteret’ stadig ikke ved hvem hendes rigtige forældre var. Jackson bliver hurtigt klar over at nogen har noget at skjule, men ved ikke hvilken hvepserede, han har stukket hånden i før hans efterforskning er ved at koste ham livet.
Jackson har også selv netop foretaget en slags adoption. En lille hund, der blev ligeså slemt mishandlet, som Courtney blev misrøgtet. Jackson overværede mandens grove opførsel, hvorefter han slog ham ned og gik med hans hund. Hverken Jackson eller Tracy er således kommet helt lovligt til deres nye ‘familie’. Men igen, nogen mennesker burde ikke ha’ ansvar for hverken børn eller dyr.

Den aldrende skuespillerinde Tilly, er præget af en snigende senilitet, tanker og ord bliver til en klæg grød for hende. Hun har rollen som mor til hovedpersonen i en populær tv-serie; men hun kan efterhånden hverken huske navne eller replikker, så det ender med at hun bliver skrevet ud af serien med en voldsom død. Hvad der så også sker for hende i virkeligheden kort efter.

Historien fortælles i en blanding af nutid og flashback til 1975, hvor Tracy som ung betjent var involveret i en grim mordsag. Et lille barn overlevede 3 uger i en lejlighed, ladt alene med sin myrdede mor. Barnets videre skæbne fortabte sig i det uvisse. De involverede kolleger ville ikke snakke om det og Tracy fik utvetydig ordre til at droppe sagen.

Atkinsons verden er fuld af små paradokser. Ofte bliver en tanke fulgt op af modsatte udsagn, eftertanker, som sætter spørgsmålstegn ved vores umiddelbare opfattelse af virkeligheden. Altid gjort med en næsten sort humor, en ironisk kommentar til vores forudfattede, ofte fordomsfulde meninger.
“Started Early, Took My Dog” er fuld af nærmest ubærlige tragedier, som altid hos Kate Atkinson.
Men med sin dejlige tørre humor lykkes det hende alligevel at få tilværelsen til at virke tålelig, til tider rummer livet måske ligefrem håb…

“Started Early, Took My Dog” er 4. bog om privatdetektiven Jackson Brodie.

 

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter