0 kommentarer

Tør aldrig tårer bort uden handsker 2: Sygdommen af Jonas Gardell

af d. 24. juni 2015
Info
 
Sideantal

291

Udgivet

2014

ISBN

978-87-7973-631-3

Originaltitel

Torka aldrig tårar utan handskar: 2. Sjukdomen

 

Tør aldrig tårer bort uden handler 2. sygdommen, er andet bind i Jonas Gardell triologi om bøssemiljøet i Sverige i begyndelsen af 80érne og den påvirkning AIDS fik på den frigørelse der var begyndt at komme i miljøet.

Hovedpersonerne er igen Rasmus og Benjamin som i første bind møder hinanden og starter et forhold. I dette bind kommer vi langt mere ind under huden på de to unge mænd. Vi oplever deres usikkerhed og deres forhold til ”familien” bøsserne i et kollektiv som på forskellig vis tog sig af dem da de var nye og usikre. Vi oplever hvordan sygdommen påvirker venskaber, hvordan frygten bliver en stor del af omgangsformen. Frygten for at blive smittet og frygten for det samfund der jagter dem som bøssesvin der ikke har fortjent bedre og som mener de burde tatoveres i armhulerne og sendes væk til lukkede lejre.

Vi oplever flere former for død. Den død ingen vender tilbage fra og den død Benjamin oplever da hans forældre tropper op med en buket røde roser og kage. Et gæstebud der viser sig at være hans egen begravelse da de som medlemmer af Jehovas Vidner ikke længere vil kendes ved ham. Han har brudt budene, han lever som bøsse og som biblen foreskriver skærer de det urene væk.

Lige som bind et er det en meget velskrevet bog og meget følelsesladet. Os der er lidt oppe i årene kan godt huske den tid, hvor også danske aviser flød over med artikler om Bøssepest og lignende. Jeg har fået mange flach bach under læsningen, og ser nok tingene i et lidt andet relief nu. Glæder mig meget til at sidste bind, det er læsning som er svær at forlade.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter