0 kommentarer

To liv af Estrid Dyekjær

af d. 8. august 2019
Info
 
Sideantal

259

Udgivet

2019

ISBN

978-87-93758-37-7

Udgave

1. udgave

 

”To liv” er en dejlig skæbne- og tidsfortælling, der fører os fra 1954 til 2019.

Bogen følger Kirsten og Johannes i deres ægteskab, samt de familiemedlemmer, der kommer til at få betydning for deres liv.

Fortællingens udløsende hændelse får betydning for hele ægteskabet, men oplevelsen er alligevel, at det til slut ikke er det, der er betegnende for værdien i det. Andre og større hændelser tager over og skaber oplevelsen af to liv, der med en grundfølelse af logik ender et sted, der er både kærligt, tilgivende, rummende og helt uafvendeligt. Den oplevelse giver stof til eftertanke og efterlader læseren med en følelse af håb og glæde.

Forfatteren tegner sine tidsbilleder med let hånd og formår i løbet af få sætninger at sætte rammen for de enkelte afsnit. Da bogen strækker sig over mange årtier, er det en præstation at bevare oplevelsen af sammenhæng i hovedpersonernes livsforløb. Sine steder kan man savne lidt flere detaljer om det, der ligger uden for de personrelaterede hændelser, og dem er der mange af, men det begrænser sig til en nysgerrighed og et ønske om bedre at forstå.

Igennem hele bogen fornemmes, at forfatteren er dybt involveret i, og har forståelse for, alle sine karakterer, både de med mere eller mindre sympatiske karaktertræk. Det smitter af på læseren, der godt kunne blive forfalden til at afskrive værdien af en del af de involverede, men her føres blidt på plads af forfatterens rummelighed. Ganske mange steder med så underfundig og velskrevet en morale, at undertegnede måtte genlæse passagerne flere gange for til fulde, at forstå og værdsætte det kunstgreb.

Den samlede læseoplevelse er fin og bogen leverer både den gode fortælling, intense personkarakteristikker og dertil en passende mængde humor.

 

Lån bogen på biblioteket

 

Bedømmelse
Karakter