0 kommentarer

To dage i juli af Stig Dalager

af d. 28. juli 2006
Info
 
Sideantal

258

Udgivet

2006

ISBN

978-87-595-2603-3

Originaltitel

To dage i juli

Udgave

2. udgave

 

“To dage i juli” er en fortælling om attentatet mod Hitler som fandt sted kort før krigens endelige slutning. Attentatet blev ledet af grev Claus v. Stauffenberg der sammen med en gruppe af tyske officerer forsøgte at kuppe Hitlerstaten. Eller i hvert fald lamme den godt og grundigt ved at slå Adolf Hitler ihjel og overlade resten til de allierede.

“To dage i juli” er mere end det. Den er også en skildring af mennesket Adolf Hitler, selvom man har svært ved at tro det, så gemmer der sig et menneske inde i monsteret.

Han var en følsom kunstnertype i sine tidlige år inden han gik ind i politik og resten er historie. I sin egen terminologi var han den fødte maler og arkitekt og som sådan født til at skabe historie.

Han søgte flere gange ind på kunstakademiet i Wien, men modtog hver gang afslag. Undervejs i sin modløshed studerede han anti-semitisk litteratur, og i det år hvor han “droslede hjælpeløst mod bunden” som Dalager malende beskriver det. Lige præcis det år fandt han – det han mente var grunden til hans fiaskoer – nemlig: “Det jødiske problem” I hans verden var jøderne lig med hans modgang. Det var dem der sad på toppen af kransekagen, og hans had til dem var voldsomt, hvilket vi jo i dag ikke er i tvivl om.

Det fremgår i øvrigt, at Hitlers far var halvt jøde, hvilket gør Hitler til kvart jøde. Det er tankevækkende, synes jeg Adolf Hitler bliver ikke fremstillet som et normalt menneske, men dog som et menneske. Han var hadefuld og blev med tiden og magten mere og mere vanvittig. Et menneske, for hvem storhedsvanvid tilsyneladende falder ligeså naturligt, som det gør for andre at trække vejret.

“To dage i juli” giver også et dybdegående portræt af Stauffenberg. Man følger ham og de tanker han gør sig i forbindelse med attentatet. Beskrivelsen af attentatforsøget og denne skiftende synsvinkel mellem Stauffenberg og Hitler er fremragende og giver historien en særlig nerve.

Det er en roman som kan læses, hvad enten man er historisk interesseret eller bare vil læse en velfortalt og dramatisk historie. At begivenheden så også er sand, bekræfter bare at virkeligheden til stadighed kan overgå fantasien. Det kan være svært at forestille sig det mod der skal til for at planlægge og udfører et attentat mod en så godt beskyttet og paranoid mand, som Hitler var.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter