0 kommentarer

Tilfældets musik af Paul Auster

af d. 11. juni 2005
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Omslag
Sideantal

233

Udgivet

2002

ISBN

978-87-89974-17-0

Originaltitel

The Music of Chance

Udgave

2.udgave

 

Omdrejningspunktet i Paul Austers sublime fortælling er Jim Nashe; en ganske almindelig mand i trediverne. Hans selvforståelse tildeles et hårdt slag, da hans kone pludseligt, uden varsel, forlader ham, og han begynder så småt at ændre på sit liv. Men dette uforudsete brud er ikke det eneste abnorme der sker i Nashes liv, for han modtager kort efter et formelt brev om, at han har arvet en mindre formue fra sin far, som han knap nok husker.
Med pengene i baghånden muliggøres nu den eneste vej Nashe ser som brugbar: At kaste sig ud i tankeløs handling for at genfinde sig selv. Nashe følger sin brændende trang til at kassere alt hvad han før var tryg ved, og skabe sig et nyt, forhåbentligt midlertidigt, liv på De Forende Staters hovedveje i sin røde Saab.
Mere af handlingen skal ikke afsløres, bortset fra at Nashe på sin vej møder den aspirerende pokerspiller Jack Pozzi, der trækker ham længere ud i Tilfældets Symfoni.

Med dette dybe mesterværk formår Auster at give os et blik ind i sin dystre verden, uden at vi behøver at kæmpe os i gennem den tunge prosa vi kender fra New York-trilogien.
Med behovet for at genfinde sit jeg i en selvskabt forvirring, og den menneskets søgen efter en faderskikkelse eller faderolle som de hovedsagelige temaer, samt stærke rødder i Kafka, har Auster skruet en fængende roman sammen, der er pakket med holdbart indhold fra første til sidste side.

Det er en intellektuel roman der ikke er til at lægge fra sig, og den kan stærkt anbefales til enhver, men især den der står på tærsklen til den dybe litteraturs forvirrende og til tider afskrækkende univers.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter