0 kommentarer

Syv dage af Deon Meyer

af d. 23. august 2013
Info
 
Sideantal

459

Udgivet

2013

ISBN

978-87-7122-074-2

Originaltitel

Seven days

 

Med “Syv dage” har den sydafrikanske krimiforfatter, Deon Meyer, gjort det igen. Skrevet en thriller, der af alverdens neglesaksfabrikanter må anses for en reel trussel om ruin. Atter engang holder rutinerede Meyer sine sagesløse læsere i en skruestik af åndeløs spænding fra første bogstav til sidste punktum.

En meget anspændt snigskytte plaffer en strisser ned. Politiet får besked om, at kolleger vil blive skudt dag for dag, hvis de ikke anholder den kommunist, der stod bag mordet på den unge erhvervsadvokat Hanneke Sloet. Snigskytten antyder, at politiet holder hånden over morderen. Han holder ord; næste dag skyder han en ny politimand og går oven i købet til pressen med sine mistanker.

Politiledelsen står i en desperat situation. Mordet på Sloet er uopklaret, fordi der vitterlig ikke var nogen spor, men nu lægger både snigskytten, medierne og politikerne massivt pres på dem for at anholde nogen, før endnu flere politifolk bliver skudt.

Eks-alkoholikeren, kaptajn Benny Griessel, støves af og sættes på sagen. Han kæmper en brav kamp mod sprittens falske lokketoner, han er håbløst forelsket i en berømt sangerinde, og hans 18-årige søn vil gudhjælpemig have en forpulet tatovering. ‘Fok’, som de siger i Sydafrika.

Sagen er naturligvis meget mere speget, end nogen kunne ane. Den smukke Sloet, som lå i en blodpøl uden trusser lige inden for den aflåste hoveddør, blev dræbt med et gigantisk stikvåben, og et eller andet er forsvundet fra hendes hypersikre lejlighed. Hun var i færd med at søsætte en kompliceret handel, hvor aktier for 4 milliarder Rand skulle udveksles mellem en sort domineret pensionskasse og et mineselskab ejet af gamle, hvide penge. I baggrunden lurer sadistiske folk med forbindelse til både den russiske mafia og til Sydafrikas nye, sorte elite.

Griessel og hans folk er håbløst på røven. Flere politifolk skydes ned, og sigtekornet rettes nu mod Griessels egne folk, de såkaldte Høge. En djævelsk kamp mod uret indledes.

Deon Meyer er ikke alene en forrygende krimifortæller, som formår at opbygge en støt stigende spændingskurve. Han udnytter også til sidste blodsdråbe den eksotiske charme, der ligger i, at plottet foregår i det moderne, farverige Sydafrika, hvor sorte og hvide skal lære at leve side om side.

‘Jissis’, det er intenst. Skriv snart noget mere, Meyer!

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter