0 kommentarer

The plot: The secret story of the Protocols of the elders of Zion af Will Eisner

af d. 16. november 2014
Info
 
Sideantal

147

Udgivet

2005

ISBN

0-393-06045-4

Originaltitel

The plot : the secret story of the Protocols of the elders of Zion

 

Har der nogensinde været et skrift ved navn “Zions Vises Protokoller” og hvad har forfalskninger af dette bragt med sig?

Will Eisner har i denne graphic novel valgt at illustrere historien bag disse protokoller, som han kalder for en hemmelig historie. Eisner er selv af jødisk afstamning og i hans forord har han skrevet om hvor vigtigt det er for ham, at denne historie bliver fortalt som den rigtig var og ikke som den er blevet fordrejet gennem tiden. Eisner starter bogen med dette citat:

“Whenever one group of people is taught to hate another, a lie is created to inflame the hatred and justify a plot.”

Dette er netop sigende for hans historie, som starter i det franske i 1848, hvor vi læsere får forklaret revolutionen i Paris. Afsnittet bliver kaldt “the original target” og vi hører om Maurice Joly, der angreb Napoleon III’s politiske ambitioner. Dette blev gjort i skriftet “Dialogen I helvede mellem Machiavelli og Montesquieu”, som senere hen blev brugt som basis til protokollerne. Senere hen bliver der sået tvivl om hvornår dette skrift er opstået og dets ægthed. I Konstantinopel i 1921 stiller to mænd de samme spørgsmål, da de har fået fat i Joly’s skrift samt et skrift der skulle være det ægte. Ligheden er utrolig og de konstaterer, at det er falsk.

Men et skrift om dette kan havne i de forkerte hænder og Eisner har en illustration af Hitler fra 1921, hvor han siger følgende:

“…Inflation is another word for hunger… Part of the jews’ strategy to undermine nations.”

Vi ved alle hvad der skete sidenhen og det jødiske skrift, som måske og måske ikke var ægte, hjalp ham. I bund og grund handler det om hvordan jøderne vil overtage verden og sidenhen har det været brugt flittigt. Eisner illustrerer et besøg på et bibliotek i 1993, hvor bibliotekaren forklarer, hvor ofte dette skrift har været publiceret sidenhen – heriblandt i England i 1978 og i Damaskus i 1990.

Eisner fortæller historien på en dejlig overskuelig vis og selvom man som læser ikke kender til emnet I forvejen, hjælper den én godt på vej. Han er god til at illustrere de forskellige kendte personer og selvom der opstår mange løse ender undervejs, opnår han på sin vis at binde dem sammen til sidst. Og ellers er der et fyldestgørende efterskrift af Stephen Eric Bronner, som forklarer hvad årsagen til denne graphic novel var.

Alt i alt rigtig godt fortalt og jeg kan bestemt anbefale den til enhver, som er interesseret i i historie.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter