0 kommentarer

Tankados kode af Dan Brown

af d. 1. november 2006
Info
 
Forfatter
Genre
Sideantal

347

Udgivet

2006

ISBN

87-91746-12-4

Originaltitel

Digital Fortress

 

Denne bog hedder i originaludgaven ”Digital Fortress”, og udkom oprindeligt på amerikansk i 1998. Men på grund af Dan Browns helt utrolige og fuld fortjente succes med ”Da Vinci Mysteriet” og senere bogen ”Engle og Dæmoner”, som havde samme blanding af mysterium og spænding i en nærmest konstant stigende form, udgives ”Digital Fortress” nu på dansk med titlen ”Tankados Kode”.

National Security Agency er USA’s mest magtfulde efterretningstjeneste, som er i besiddelse af en supercomputer der kaldes: TRANSLTR. Den er USA’s bedste forsvar mod alle former for elektronisk terrorisme og almene hackere. TRANSLTR kan bryde selv de bedst krypterede koder og nøgler, hvilket den gør konstant og meget hurtigt. I NSA arbejder Susan Fletcher, og hun er – foruden at være en meget smuk og sexet kvinde – samtidig NSA’s dygtigste kryptograf.

TRANSLTR har to funktioner. Den ene er at holde alle hackere og terrorister ude af USA’s IT-systemer, og samtidig at kunne opsnappe og “læse” kodede beskeder, for på den måde at kunne forhindre terrorisme. Den anden funktion hænger sammen med den første, da den er at kunne knække alle koder og nøgler, så ingen virus eller krypteringer kan komme ind og lave ballade i systemerne, og gøre USA forsvarsløs.

En dag har TRANSLTR arbejdet på at bryde den samme kode i næsten et døgn, hvilket aldrig er sket før og det går op for Susan Fletcher og hendes chefer, at denne kode er en ny slags og ubrydelig, hvilket betyder at TRANSLTR fra nu af er forældet, og USA er i sit måske livs største krise. Hvis supercomputeren bryder sammen kan der opstå et “vindue”, som vil give adgang til de hackere, som altid prøver at tvinge sig adgang til NSA. Hvis det sker, har USA i princippet ingen hemmeligheder mere, da alt hvad der findes på NSA’s datalager for en stund vil være offentligt tilgængeligt for alle med internetadgang.

Men som altid med Dan Browns bøger, så ligger der en masse andre ting bag, og i det her tilfælde kan jeg sige, uden at røbe for meget, at der en vis hr. Tankado, som har en plan.

Det er meget svært at læse Dan Brown uden at sammenligne med hans tidligere udgivelser på dansk. Men jeg vil sige at det er tydeligt at Brown ikke har været så rutineret, da han skrev ”Tankados Kode”, men da det under alle omstændigheder er en udmærket historie kan den godt anbefales. Men glem “Da Vinci Mysteriet” og “Engle og Dæmoner” og læs den for den gode thriller den er.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter