0 kommentarer

Syd for Broad af Pat Conroy

af d. 28. februar 2011
Info
 
Sideantal

557

Udgivet

2010

ISBN

978-87-11-42689-0

Originaltitel

South of Broad

Udgave

1.udgave

 

Det er sjældent romanfigurer invaderer ens liv og dukker op som forbipasserende tanker og kommentarer til ens egen virkelighed: ‘Nå, til det her ville Leo King nok have sagt.’ eller ‘her ville Sheba Poe nok have gjort.’
Men sådan er det med figurerne i Pat Conroys eminente ‘Syd for Broad’.
Leo er hovedperson i romanen, der tager sit udspil i Charleston – ifølge Leo byernes by, Palæet ved floden, en af USA’s smukkeste byer og den eneste attråværdige hjemby i verden. Charleston pulserer igennem hele bogen som den livgivende strøm.
Leo er søn af en from, streng high school rektor og en nørdet, menneskeklog naturfagslærer. Han er lillebror til den fantastiske Steve, der imidlertid ved bogens begyndelse har taget livet af sig. Steve var ellers den højst elskede gyldne søn af forældrene og en dreng, hvis lige sjældent var set. I Steves mytiske skygge skal Leo nu vokse op, og det er ikke spor nemt.
Vi følger Leo i 1969, et skelsættende år for ham, hvor hans ensomme verden udvides med en flok aparte venner, og vi springer med frem til 1989, hvor han er blevet voksen, men stadig omgiver sig med samme venneflok, som han betragter vurderende og kærligt. Vi vender tilbage til det magiske 60’er-år, inden vi slutter af i 1989, hvor en orkan har sendt Charleston til tælling, og venneflokken er under opbrud.
Selv må Leo for en stund returnere til det psykiatriske hospital, der før har holdt ham fanget, men fremtiden tegner sluttelig lys, om end forandret. Nære mennesker forsvinder, nye kommer til. Livet ændrer sig. Men ikke nødvendigvis til det værre for vor ven Leo.
Fremragende roman er der blot at sige om ‘Syd for Broad’. Den føjer sig smukt til Conroys øvrige forfatterskab, hvoraf blot en mindre del desværre er udkommet på dansk. Mon man kan formå de danske forlag til at oppe sig lidt?

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter