0 kommentarer

Før det sidste af Niels Lund

af d. 18. maj 2014
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

213

Udgivet

2010

ISBN

978-87-02-09054-3

 

Bogens navnløse hovedperson, der er “et dumt svin”, når til erkendelse af at han er netop det – et dumt svin.

Han voksede op på den sociale rangstiges nederste trin, hvor han gennemlevede en barndom med de problemer det nu giver, når ens far er alkoholiker og søsteren er narkoman. Han lærer tidligt at stjæle i forretninger, og det er sådan set bare den metier han viderefører som voksen, sammen med forretningspartneren Max B – omend i noget større målestok.

Hovedpersonen lever det vilde liv med hurtige biler, mærkevarer, dyre ferier og den slags. Børn har han fået nogle stykker af, med forskellige kvinder, menhar ikke andet forhold til dem end at de er en række kontonumre til hvilke der indbetales rundhåndet. Det hele kører for ham, indtil han en dag vælger at trække stikket ud (og pengene ud af firmaet).

Bogen følger ham i nogle vintermåneder i et lejet sommerhus ved Vesterhavet, hvor han gør status over det liv der gik.

Historien fortælles i en lang række tilbageblik der flettes ind på en sådan måde, at der skiftes fra nutid til fortid midt i sætninger og afsnit. Men det fungerer faktisk rigtig godt. Forfatteren mestrer fortællingens kunst, og på blot et par hundrede sider, får vi en historie der fylder meget mere end det. Hovedpersonen forbliver hele vejen igennem et dumt svin, sin vanskelige barndom til trods. Selv om der vel lægges op til at det på et eller andet plan er lidt synd for ham, sad jeg hele tiden med et grumt smil og et “så ka’ du lære det!” på læberne.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter