0 kommentarer

Stråler af Nikolaj Zeuthen

af d. 11. august 2013
Info
 
Forlag
Genre
Omslag
Sideantal

59

Udgivet

2013

ISBN

978-87-638-2863-5

Originaltitel

Stråler

Udgave

1.udgave

 

Nikolaj Zeuthen forsøger i denne digtsamling at sprænge alt hvad, der hedder faste former og metrik for i stedet at erstatte disse med enkeltstående, urimede digte. Man kan antage, at det er disse små autonome tekststykker, som skal være de “Stråler” som titlen henviser til. Stråler som antageligt er ment til at trænge ind i læserens sind, og oplyse en ny vej indenfor lyrikken, eller måske bare give læseren en ny type læseoplevelser.

Desværre rammer de, efter min bedste vurdering, langt forbi deres mål. Jeg følte mig hverken beriget (eller bestrålet om man vil) efter endt læsning. De absurde digte fremstår for mig som ringe plagiater af tidligere tiders oprørslyrik, og de når aldrig rigtig noget kunstnerisk klimaks.

At forfatteren i sin iver efter at provokere, henter adskillige ord fra under bæltestedet (og disse bestemt ikke eufemismer), gør kun samlingen mere tendentiøs og uoriginal. Det hele er set før, skrevet før og læst før, og det endda i meget bedre aftapninger. Det er en skam, at forfatteren gør brug af disse vulgære vendinger, da de meget let kommer til at irritere, og derved overskygge hvad der ellers måtte gemme sig af digterisk potentiale – og potentiale det er der dog. Jeg er sikker på, at forfatteren kunne skrive meget bedre, hvis han lod være med at gøre brug af alle disse banale hjælpemidler, som denne bog desværre er gennemsyret af.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter