0 kommentarer

Stormvagt af Kristina Ohlsson

af d. 27. september 2021
Info
 
Sideantal

474

Udgivet

2021

ISBN

978 87 7007 515 2

Originaltitel

Stormvakt - oversat af Lilian Kingo

Udgave

1. udgave

 

Lad os starte med at rose den erfarne, svenske krimiforfatter Kristina Ohlsson for at have forøvet en voldsomt hyggelig start på en ny serie med den tidligere stockholmske finansmand August Strindberg i hovedrollen.

August, som godt nok deler navn med den berømte forfatter, men ikke andet, er den mest elskelige fyr nord for Alperne. Over for ham spiller den kønne politikvinde Maria Martinsson, og de to får naturligvis et godt øje til hinanden, så mon ikke amorinerne går amok i seriens kommende bøger, hvis Maria slipper af med sin voldelige psykopatmand, Paul…?

Som sagt er ”Stormvagt” en utroligt hyggelig bog. Også FOR hyggelig, for den skal jo forestille at være en krimi, og her kniber det gevaldigt, for spænding er det så som så med.

”Stormvagt” er på sæt og vis en typisk svensk ’deckare’ (krimi), hvor den indbyggede ’relationshistoria’ tager magten fra forfatteren og bliver hovedsagen. Liza Marklund er en af de fremmeste syndere i denne ærkesvenske disciplin. For problemet er, at hovedpersonernes liv og indbyrdes relationer sjældent er tilstrækkeligt interessante, når det er en mordgåde, der skal forestille at drive handlingen.

I ”Stormvagt” er handlingen, at den dejlige skolelærerinde Agnes bevæbner sig med en kniv og går til et skæbnesvangert møde i et bådehus i den lille stormomsuste Vestkystby, hun bor i. Og så forsvinder hun sporløst. Hjemme efterlader hun mand og søn, der hurtigt bliver temmelig desperate.

Samme aften ankommer August til byen. Han skal overtage en bedemandsforretning, som han vil lave om til secondhandbutik, og mens der renoveres, skal han bo til leje i et andet hus. Dette hus viser sig at have dannet ramme om et bestialsk mord tredive år tidligere, og hans nye butik er der også noget muggent ved. Så August får hænderne fulde fra starten.

Forbuden kærlighed, forældres afmagt over for deres teenagebørn og svensk provinsmentalitet er blandt hovedtemaerne i ”Stormvagt”. For læsere, der ønsker at holde hvilepulsen i ro, er der masser af støtte at hente her. 474 sider for at være helt præcis.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter