0 kommentarer

Stedet af Andreas Maier

af d. 24. september 2019
Info
 
Sideantal

140

Udgivet

2018

ISBN

978-87-93209-49-7

Originaltitel

Der Ort (oversat fra tysk af Paul Klitnæs)

Udgave

1. udgave, 1. oplag

 

Bogens fortæller sidder i sin onkel J´s værelse og skriver på et værk, der er planlagt til at fylde 11 bind og som vil komme rundt om hele hjemstavnen og hans eget liv.

Vi befinder os i Tyskland i 1980´erne. Nærmere bestemt Wetterau, der ligger i nærheden af Frankfurt.
Bogens forfatter og bogens fortæller er en og samme person – altså en slags biografi eller autofiktiv bog om at være ung i Tyskland i tiden op til Murens fald.

Andreas er 17 år og vokser op i en middelklassefamilie, hvor der stemmes på CDU. Han har trods sin almindelige opvækst anlagt sig et par sære vaner, blandt andet at sidde nøgen på sit skrivebord og vente på solopgangen eller at vandre rundt i byen mens alle andre ligger og sover. Han læser Thomas Mann, Dostojevskij og andre store forfattere mens han drikker vin og tænker på sin nye flamme, den jævnaldrende Katja.

Læseren introduceres kort sagt for hverdagslivet set fra en 17-årig teenagers perspektiv. Familielivet, skolelivet, kammeraterne og ikke mindst forholdet til det modsatte køn beskrives så læseren har oplevelsen af næsten at være der selv. Man kan godt forsvare, at kalde bogen en slags familiealbum, der lægges frem til frit skue, en slags moderne slægtskrønike, om man vil.

Det kan godt være hovedpersonen er en mand. Det kan godt være, at denne hovedperson er 10 år ældre end mig. MEN – oplevelsen af at gå fra at være barn til at være teenager og voksen er noget vi alle oplever, og derfor er dette en bog, der taler til alle – uanset hvilket årti man har været ung i, uanset om man er mand eller kvinde og uanset hvilket land man tilfældigvis kommer fra.

”Stedet” er 4. bind af Andreas Maiers romanprojekt, men den kan godt læses selvstændigt. Jeg har ikke læst hans øvrige bøger, men blev fanget af både historien og af den måde forfatteren skriver på.
”Stedet” er en virkelig velskrevet og gennemarbejdet bog, og jeg er mildest talt forundret over, at bogen ikke ser ud til at være anmeldt ret mange steder. Det er en frygtelig skam, for der er tale om litteratur af høj kvalitet og en meget læseværdig bog, som fortjener al den ros, som overhovedet kan opdrives.

Dette er en kvalitetsbog, litteratur af ædel aftapning og endnu et bevis på, at forlaget Batzer & Co. har sans for litteratur og for, at den gode litteratur også bliver udgivet i Danmark.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter