0 kommentarer

Sophie : dronning af Danmark af Vibeke Bruun Arildsen

af d. 26. januar 2007
Info
 
Sideantal

215

Udgivet

2006

ISBN

87-02-05155-9, 978-87-02-05155-1

 

Historien bygger på den virkelige historie om Sophie som blev Dronning af Danmark og senere far til Christian den fjerde.

”Jeg har besluttet mig for at nedskrive en periode i mit liv. For det første vil jeg øve mig i at skrive. For det andet vil jeg gerne se på mit liv udefra. Det er, som om der sker så meget inde i mig for tiden, ting som forandrer alting. Og alligevel er alt, som det plejer at være.”
(side 5)

Sophie er datter af en hertug og lever en tryg og ret beskyttet tilværelse på deres slot i Mecklenburg. Det er bestemt ikke udlængsel, der kendetegner den unge pige, hun føler sig tryg og godt tilpas hos sine forældre og sin amme. Men hun er klar over, at hun ikke kan blive der, da det forventes at hun gifter sig med ham som forældrene vælger til hende.

Sophie er en både begavet og videbegærlig 14-årig pige, som interesserer sig for menneskene omkring hende. Hendes omsorgsfuldhed viser hun allerede i starten af bogen, hvor hun sammen med bl.a. sin spillelærer er på markedspladsen, hvor der er fest og glade dage. Da Sophie nævner for spillelæreren Hartmut, at hun tror folket er lykkeligere end dem ved hoffet, fortæller han hende nogle sandheder om den virkelige verden. I stedet for at være ligeglad eller blive forskrækket og styrte tilbage til slottet, insisterer hun på at se det med egne øjne. Da han tager hende med ned til de fattiges kvarter får hun et grimt chok og samtidig åbnes hendes øjne for at alting ikke er rosenrødt.

Senere sejler Sophie sammen med sine forældre af sted til Danmark, da Sophies mor er blevet bedt om at ledsage Margrethe af Pommern som skal præsenteres for Sophies fætter kong Frederik den anden af Danmark. Sophies mor er blevet valgt til opgaven, da hun har ry for at være særdeles god til at opdrage unge piger. Inden de når frem, overhører Sophie en samtale mellem sine forældre, og det bliver klart for hende, hvad der er på færde. Hendes forældre har håb om, at kongen måske er interesseret i Sophie.

En velfortalt og spændende bog som bygger på den virkelige historie om Sophie og hvordan det gik til at hun blev Dronning af Danmark. Det er en varm fortælling, der er bygget op nærmest som en dagbog med Sophie som fortæller. Det virker appellerende på læseren at få det fortalt fra hende selv, hvordan hun oplever alt det der sker omkring hende. Både forvirringen ved at vokse op og blive stadig mere bevidst om, hvad der foregår omkring hende, samt hendes tanker om det at skulle være dronning.

I et efterord beskrives i ganske kort Sophies og Frederiks liv sammen frem til deres død. Herefter følger et afsnit om hvad der var karakteristisk for perioden, renæssancen.

Bogen kan læses fra cirka 11 år.

 

Lån bogen på biblioteket

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter