0 kommentarer

Mor af Kim Fupz Aakeson

af d. 25. januar 2007
Info
 
Sideantal

44

Udgivet

2006

ISBN

87-00-30466-2

 

Mor er for tyk, alt for tyk og selv om hendes søn forsøger at få hende til at spise gulerødder, så vil mor ikke høre efter. Nej hun gør lige, som hun har lyst til. Hun er heller ikke til at trække forbi en pølsevogn, selvom han gør, hvad han kan for at få hende med videre. Faktisk kan hun lugte en pølsevogn på 100 meters afstand.

Mor føler sig tit småsulten og hun spiser ret ofte og ret meget når hun spiser. Hendes søn er tydeligvis ulykkelig, for han ved ikke, hvad han skal gøre for at få sin mor til at holde op med at spise så meget.

“Det er ikke så slemt derhjemme.
Det er slemt, når vi skal noget.
Det er for eksempel slemt, når vi kører i bus.
Ret slemt.
Mor fylder næsten hele sædet. Jeg kan dårligt være der. Jeg sidder altid sådan ret klemt og kigger og kigger på mine knæ.
Jeg ved, at alle glor på Mor.
De glor på hende, fordi hun er tyk.
Og de tænker sikkert:
“Sikke en fed madamme.” ”
(Side 11-12)

Sønnen er meget pinlig berørt over sin mor, både over hendes størrelse, men også over hendes opførsel når der er mad i nærheden. Det føles som om det er ham det går ud over, og han kan slet ikke få hende til at indse, det er forkert. Til sidst bliver han så fortvivlet, at han går ind til naboen, som er både tynd og fin. Han spørger hende, om hun vil være hans mor, og det vil hun godt, hvis han vil kalde hende mor. Det aftaler de og han flytter ind, men det bliver slet ikke som han tror, for hun er jo ikke hans mor, og han kan slet ikke få sig selv til at kalde hende mor. Han mund vil simpelthen ikke, så det ender med, at han ret hurtigt flytter tilbage til sin rigtige mor.

Det er en bog som børn sikkert vil finde sjov, men samtidig er det også en historie, som man bagefter kan snakke ud fra. Pointen til sidst er prikken over i’et, en morale som er god at vende og dreje et par gange. Som andre af Fupz’ bøger fx ”Vokseværk” er temaet ret alvorligt, da den handler om overvægt og det at føle sig anderledes, samtidig er det også en bog om accept af andre og forholdet mellem en søn og hans mor.

Illustrationerne i bogen er temmelig heftige, men de skal jo også passe til moren som retfærdigvis må siges at være en ret stor og farverig person. Der er nogle virkelig stemningsfulde situationer illustreret, som understøtter historien flot.

Bogen er en del af serien Læs for sjov en serie med letlæste bøger for både drenge og piger. Af andre bøger i serien, som er skrevet af Kim Fupz Aakeson kan nævnes ”Min uartige mund”, ”Poulsens pirater” samt ”Manden og damen og noget i maven”.

Letlæsningsbog for børn fra 8 år. Er velegnet til højtlæsning.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter