0 kommentarer

Sommertræet. Den vandrende ild. Den mørkeste vej (Fionavar-Gobelinen 1-3) af Guy Gavriel Kay

af d. 13. april 2005
Info
 
Sideantal

916

Udgivet

2001

ISBN

87-90724-19-4

Originaltitel

The Fionavar Weavings. The Summer Tree / The Wandering Fire / The Darkest Road

 

Et storstilet Tolkien “wannabepådengodemåde” er der lagt op til i denne canadiske fantasyklods.

Og man kan mene hvad man vil, men fantasy – det er det. Bugnende med personer, spændende sprog, syge stednavne og en højtidelighed der ville få både Gandalf og hans skaber til at gå bagover i den polstrede lænestol.
Lidt plattenslageri på ”Ringenes Herre” kan heller ikke undgås hvis man bevæger sig på området, men Kay har for det første gjort perspektivet større ved at lade flere verdener indspille, og lade fem hovedpersoner fra vores verden være omdrejningspunkter for handlingen. Ud over det har han tilføjet hvad Tolkien dengang hverken ville eller formåede – den salige Kjærlighed. Den virker godt ind i det og gør den på sin vis mere realistisk-fordøjelig. I det hele taget spiller følelser en stor rolle og der gøres meget tankespil overvejelser fra bogens fem (tre mandlige og to kvindelige) hovedpersoner. De er ridset op som troværdige personligheder, dog med en forbløffende tilpasningsevne, da de pludselig befinder sig i et fremmed univers.

Nå, til resuméet. Vores fem studerende hentes af en troldmand til middelalderverdenen Fionavar hvor de meget hurtigt finder sig selv stående midt i en krig mod Mørkets herre Maugrim Optrævleren og de finder en efter en hver deres store rolle i konflikten – på både godt og ondt, i rigerne Brennin (Det Høje Kongedømme), Cathal, Sletten og hos dværgene i bjergene.
Undervejs i historien trækkes den gamle engelske sagnverden ind i skikkelse af bla. Kong Arthur og Lancelot, således gives en fornemmelse af en vidtrækkende handling, og det gør bogen så sagaagtig ved at bygge den ind i den oldengelske historie, at den sammen med alle de andre plusser og minusser bliver hvad jeg vil kalde en fuldendt fantasy!

”Fionavar-Gobelinen” er den samlede trilogi bestående af: “Sommertræet”, “Den vandrende ild” og “Den mørkeste vej”.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter