0 kommentarer

Penge af Victoria Benedictsson

af d. 27. februar 2025
Info
 
Sideantal

239

Udgivet

2024

ISBN

9788702399455

Originaltitel

Pengar
oversætter Louise Ardenfeldt Ravnild

Udgave

1 udgave 1 oplag

 

Den 16 årlige livfulde Selma drømmer om at komme på kunstakademiet og bliver blive kunstmaler. Men hendes far afviser og da det går op for hende at hun intet kan stille op og ingen steder komme uden penge, bliver hun i stedet gift med en 30 år ældre velhavende godsejer. Hun tror det vil give hende frihed og lykke, men indser snart hun har solgt sig selv og sine drømme. Det bliver ikke noget lykkeligt ægteskab, og efter en del år ender det med at Selma siger fra og frigør sig.

Bogen indledes med et ubemærket forord af Emma Holten, hvor hun bl.a. fokuserer på den manglende ligeværdighed og respekt mellem Selma og Kristerson (godsejeren) der gør at de ikke kan udvikle sig sammen men fastlåses i deres roller. Romanen er da også en protest mod ægteskabet og datidens umyndiggørelse af kvinder.
Men er den så aktuel i dag? Ja, det synes jeg. Selv om meget er ændret siden den gang, så er der en højredrejning i gang i vores samfund, hvor nogen gerne ser kvinderne tilbage til kødgryderne, hvor penge stadig er magt og hvor kvinder er en handelsvare. Ud over at være et glimrende tidsbillede, er det også en bog der i dag giver stof til eftertanke. Så jeg kan varmt anbefale denne lille bog, hvis man ønsker at læse noget fra det moderne gennembruds tid.

Victoria Benedictsson (1850-1888) var en svensk forfatter. Hun skrev under pseudonymet Ernst Ahlgren for at hendes bøger ikke skulle anses for at være dameromaner, og er kendt for sine realistiske skildringer af samfundet og kvinders vilkår i 1800-tallets Sverige. I en alder af 21 giftede hun sig med den 49-årige enkemand Christian Benedictsson og bosatte sig i Hörby. Efter en sygdomsperiode, der bandt hende til sengen, begyndte hun at skrive og udgav sin første novellesamling, “Från Skåne”, i 1884. Hendes roman “Pengar” (1885) behandler emner som ægteskab og kvinders økonomiske afhængighed, mens “Fru Marianne” (1887) udforsker ægteskabelige relationer og kvinders roller i samfundet. Benedictsson havde et kompliceret forhold til Georg Brandes, hvilket påvirkede hendes mentale helbred, og i 1888 begik hun selvmord på et hotel i København. Hendes værker har haft en varig indflydelse på svensk litteratur og debat om kvinders rettigheder.

Bogen er et anmeldereksemplar tilsendt af forlaget Gyldendal, hvilket dog ikke har påvirket min bedømmelse af bogen

 

lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter