0 kommentarer

Sol og salt af Ellen Strandgaard

af d. 6. maj 2018
Info
 
Sideantal

202

Udgivet

2018

ISBN

978-87-7528-917-2

Udgave

1.

 

Maren og Birthe er tvillinger, formentlig i nærheden af de 60 år. De har desuden en storebror, Christian. Lige fra de var børn har tvillingerne både stået hinanden nær – og kæmpet. De har mest kæmpet om deres mors omsorg og opmærksomhed. Selv da moren, syg af kræft, er døende, blusser deres kamp op igen – begge vil være den, der gør det rigtige, det bedste for moren, og der falder hårde ord mellem dem.

Ligesom moren har Maren for 11 år siden været igennem en kræftsygdom – og nu rammes også Birthe af den frygtede cancer. Maren er til stor støtte for søsteren, men kæmper stadig med jalousi – barndommens følelse af, at der blev gjort forskel, at Birthe fik mere end Maren, sidder dybt. Og Maren har svært ved at tilgive moren de valg, hun traf på Marens vegne.

Maren har en datter, Lillan, som hun føler, bevæger sig væk fra hende – hun er ikke god til at ringe eller svare på mails, og også her gnaver jalousien og usikkerheden – mon Birthe hører fra Lillan?

Både Maren og Birthe er uddannet fysioterapeuter, og vi møder et par af Marens kunder, som er kvinder med cancer, kvinder, hvis lympesystem ikke fungerer og som derfor har glæde af massage og lymfedrænage. En af kvinderne får Maren et tættere forhold til end blot terapeut-patientforholdet -hun involverer sig i både kvinden og hendes familie.

Det er en ganske fint fortalt hverdagshistorie, hvor der i de berørte familier udspiller sig mange små dramaer. Her er kamp mod sygdom, jalousi, håb og angst for at miste. Med Maren som bogens gennemgående person følger vi familierne i nutiden, og i klip tilbage i tiden tvillingerne og Christian, hvis mor blev alene med de 3 børn, efter at deres far omkom i en trafikulykke. Mor-datter forholdet belyses med Maren i rollen som både mor og datter. Og man hører om cancer – både den der helbredes, og den der har dødelig udgang.

Bogen er meget relevant og tager emner op, som altid vil være aktuelle: forholdet mellem søskende og forældre/børn, og alt det der ændres, når man selv eller et kært familiemedlem får en frygtet og alvorlig sygdom. En fin lille debutroman.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter