0 kommentarer

Den skinbarlige sandhed om Lumikkos litterære selskab af Pasi Ilmari Jääskeläinen

af d. 6. maj 2018
Info
 
Sideantal

338

Udgivet

2018

ISBN

9788771512991

Originaltitel

Lumikko ja yhdeksän muuta - Oversat af Siri Nordborg Møller

 

De fleste har jo nok en fornemmelse af at forfatteres historier kommer et eller andet sted fra. At de har deres udspring i oplevelser forfatteren har haft, ting de har læst eller sager de har fulgt med i. Personerne i deres bøger, har sikkert også rod i personer forfatterne kender. På den måde risikerer vi alle sammen at blive en del af en bog, og vores liv kan måske findes i en roman en gang. Finske Pasi Ilmari Jääskeläinen tager disse fornemmelser og tanker, og bygger en af de mest underlige historier jeg nogensinde har læst.

Ella Milana vikarierer på gymnasiet i Jäniksenselkä, hvor hun underviser i finsk. Efter at have fået en novelle offentliggjort i den lokale avis, bliver hun tilbudt pladsen som det 10. medlem af Litteraturselskabet. Selskabet er 30 år tidligere oprettet af børnebogsforfatteren Laura Lumikko, der på den måde tog 10 skrivende børn under sine vinger. Det ene barn døde, men de ni andre er i dag store anerkendte finske forfattere.

Medlemmerne af Litteraturselskabet spiller “Spillet”, der kort sagt går ud på at få medlemmerne til at fortælle sandheden om udvalgte dele af deres liv. Disse sandheder bliver så til romaner, skrevet af Litteraturselskabets egne medlemmer. Hvis det lyder underligt, så prøv at læse hele bogen. Det bliver kun mere underligt efterhånden som fortællingen skrider frem. Men det er underligt på en spændende og velskrevet måde. At historien langt hen ad vejen er surrealistisk, og bevæger sig på grænsen mellem søvn og vågen tilstand, fungerer rigtig godt, og når man først er komme i gang med “Den skinbarlige sandhed om Lumikkos litterære selskab”, er den næsten ikke til at lægge fra sig igen. Der er indbygget et mysterie som hovedpersonen, Ella Milana, forsøger at løse, men det er egentlig ikke det der gør at bogen er svær at slippe. Hvad det helt præcist er, er svært at sige. Men bogen fænger, og kravler ind under huden på sin læser.

Pasi Ilmari Jääskeläinen skriver fantastisk. Ikke alene har hans kringlede hjerne udtænkt historien, hvilket i sig selv er ikke så lidt af en bedrift, men han serverer den så man tror på den, og det er knageme godt gået. Det er nok ikke mange der kan skrive en bog som denne, og slippe godt fra det. Men Jääskeläinen kan, og han gør det rigtig godt.

Hvad handler bogen så om? Ærligt? Jeg aner det ikke. Den sikre udvej vil være at sige, at “Den skinbarlige sandhed om Lumikkos litterære selskab” handler om mange ting. Om litteratur og forfattere, javist, men det er kun på overfladen. Der er så mange lag i bogen, at der hele tiden er noget at overveje – også længe efter at bogen er læst til ende.

Hvis man, som jeg, godt kan lide litteratur der eksperimenterer med alle uskrevne regler, og overskrider de fleste, er “Den skinbarlige sandhed om Lumikkos litterære selskab” ikke til at komme udenom. Læs den, du vil elske den (og hade den, og synes den er for langt ude, og for underlig, og helt fantastisk).

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter