0 kommentarer

Smagen af honning af J G Gylling

af d. 24. september 2015
Info
 
Sideantal

143

Udgivet

2015

ISBN

9788740906769

Originaltitel

Smagen af honning

Udgave

1. udgave 1. oplag

 

Kan en sommerferie sydpå bringe en midaldrende kvinde tættere på hendes børn og hvor længe kan man holde på en hemmelighed?

Det er blot nogle af de spørgsmål, som poppede op i mit hoved undervejs, da jeg læste denne bog. Gylling er et nyt navn for de fleste på bogmarkedet og dette er hans første udgivelse. Bogen handler om Joan, som bor sammen med sin mand Bjørn og yngste datter Rosa, da datteren Liv allerede er flyttet hjemmefra. Bogen er opdelt mellem Joans nutid og fortid og nedenstående citat er fra et af de første flash-backs til hendes barndom, hvor alt ikke var helt, som det burde være:

”Jeg kan huske én sommer, hvor vi var på ferie. Alle fem. Vi kørte til Jylland i en bil, mor og far havde lejet. (…) Om dagen på stranden bagte solen, og vi begravede hinanden i det fine sand. Saltvandet sved på de røde skuldre. Men det var på en god måde.
Om aftenen spiste vi fik på den lokale fiskerihavn. Nyrøgede sild og friturestegte fiskefileter med remoulade. Remouladen smeltede i munden sammen med den sprøde skorpe.
Vi kom aldrig på ferie igen.”

Alt åndede ellers idyl medens de var på ferie. Joan kan mærke gnidninger mellem hende selv og hendes døtre og vælger at tage af sted med dem for at gøre forholdet bedre. Men da hun kommer hjem, er det som om, at hun er blevet mere syg, og da hun tager til lægen, får hun en af de værste beskeder, som man kan få. Hendes døtre har det godt sammen til gengæld og rebellen Rosa besøger på et tidspunkt sin søster for at gå i byen, hvor bogens titel kommer fra:

”- Jeg henter drinks. Hvad skal I have, Liv? Siger Kasper, ser på Liv og rejser sig. De lyse cowboybukser er på én gang hængerøvsagtige og stramme.
– Jeg tager en A taste of Honey. Den skal du også smage, Rosa! Liv laver nydelses lyde mod Rosa, som smiler og nikker. ”

Med en sygdomsramt mor er livet ikke ligefrem nemt for Liv og Rosa og det er som om, at det hele pludselig brager sammen og flash-backsene fortalte en historie, som jeg som læser ikke havde set komme. Gylling skriver rigtig fængende og jeg formåede faktisk at læse den på en enkelt bustur på tværs af vores land. Liv og Rosa er typiske unge piger, som har svært ved at tilpasse sig og desto mere man hører om deres forældres liv, desto bedre forstår man dem og hvordan de har det med andre mennesker og hinanden.

Alt i alt en interessant roman, som formår at fortælle en detaljeret historie til trods for forholdsvis lavt antal sider for en roman og jeg vil helt klart anbefale den til enhver, der er interesseret i familielivets forskellige facetter.

 

Lån bogen på biblioteket

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter