0 kommentarer

Små hænder af Andrés Barba

af d. 9. april 2019
Info
 
Sideantal

97

Udgivet

2019

ISBN

978-87-92064-22-6

Originaltitel

Las manos pequenãs - oversat af Ane-Grethe Østergaard

Udgave

1. udgave, 1. oplag

 

”Små hænder” er en meget foruroligende bog. Den lille novella med det smukke omslag og den fine titel dækker over mørke kroge i den menneskelige natur. Og ja, det hedder en novella. Novellaen betegner nemlig et litterært prosaværk, som er kortere end en roman, men længere end en novelle.

Bogen er på samme tid dragende, ækel og uhyggelig på en sært smuk måde. Til tider fortryder jeg, at jeg har læst bogen, for den har sneget sig helt ind i den fjerneste hjernekrog med sin uhygge. Og så alligevel er der noget pirrende ved den bizarre fortælling om 7-årige Marina, der mister sin far og mor i en bilulykke, men selv overlever og kommer på børnehjem.

Beskrivelsen af selve bilulykken er mørk og detaljeret, og som læser er man med i bilen og følger med Marina først på hospitalet og senere på børnehjemmet. Marina har lært at forholde sig sagligt til sit tab: “Min far døde på stedet, min mor på hospitalet” er hendes svar, når nogen spørger til ulykken. Hun virker ikke særlig ked af det, og psykologerne på hospitalet prøver uden held at få hende til at reagere og giver hende en dukke i håbet om, at de gennem den kan trænge ind til hende.

Efter hospitalsopholdet kommer Marina på børnehjem. Det virker som et rart sted at være med gode voksne og fine forhold, men parallelt fornemmer man en ”Fluernes herre” stemning som underlægningsmelodi. Marina har haft en far og mor, det har mange af de andre børn ikke, og snart tager de andre børn hendes dukke fra hende og så er det dem mod hende. Eller hende mod dem.

Fællesskabet genetableres, da Marina opfinder en leg, som pigerne kan lege om natten, når de voksne ikke kigger. På skift bliver pigerne klædt nøgne og herefter sminket og klædt ud som en dukke. Dukken skal ligge helt stille og må ikke tale, kun lytte til de andre. Og endelig en nat får Marina lov at være dukken. Og det bliver skæbnesvangert!

Bogen er under filmatisering af det britiske produktionsselskab 4Film Producton, der bl.a. har lavet 12 Years a Slave, Slumdog Millionare og Dancer in the Dark.

Forlaget skriver: Fra tid til anden dukker en forfatter op, som ikke bare registrerer ting, men optegner en helt ny virkelighed, der kan kaste lys over vores mørkeste følelser. Franz Kafka gjorde det. Bruno Schultz gjorde det. Og nu også Andrés Barba.

Hvis du tør, så luk ”små hænder” ind i din bevidsthed – den sætter sig på tværs i dit indre univers..

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter