0 kommentarer

Skytsenglen af Arto Halonen og Kevin Frazier

af d. 8. juni 2018
Info
 
Sideantal

282

Udgivet

2018

ISBN

978-87-400-4620-5

Originaltitel

The guardian angel
oversætter: Sarah von Essen

Udgave

1.

 

Da den 29-årige Palle Hardrup begår røveri mod Landmandsbanken, bliver han samtidig drabsmand – han skyder og dræber 2 af bankens ansatte, og da politikommissær Anders Olsen forfølger ham på cykel, kunne han være blevet det 3. offer – men han bliver skånet.

Palle Hardrup har siddet i fængsel sammen med Bjørn Schouw Nielsen – og afhøring af andre indsatte tegner et billede af en mand, der havde evner for hypnose – og brugte evnerne på Palle Hardrup. Det hævdes, at Palle var i trance det meste af tiden.

Anders Olsen føler sig overbevist om, at Palle Hardrup begik røveriet og drabene under hypnose, og at Nielsen er den egentlige skyldige. Og han sætter sig for at bevise det, uanset hvilke midler der skal til.

Bogen var ikke en, der gav mig søvnløse nætter, jeg må indrømme, at jeg fandt den en smule kedelig. Det skyldes til dels, at man allerede fra starten ved, at Nielsen bliver dømt, eftersom den er baseret på en virkelig hændelse, ’Hypnosemordene’ i 1951, hvor en mand for første og sidste gang i historien blev dømt for at have hypnotiseret en anden til at begå en forbrydelse.

Derudover virker sproget, som om man også her har skruet tiden tilbage til 1951.

Læg dertil en uligevægtig politikommissær, Anders Olsen, der har traumer med i bagagen fra krigen, mareridt om sin far, der dør i en bilulykke, problemer på hjemmefronten med sin hustru, Marie, der netop har mistet sit ufødte barn (ja, det virker faktisk som om det kun er Marie der har mistet – Anders er tavs og mut og det er ikke noget, de snakker om).

Marie, som også bærer på traumer fra krigen, føler en distance til Anders, samtidig med at hun drages mod hypnotisøren Nielsen, som opsøger hende i boghandlen, hvor hun arbejder.

Jeg blev faktisk ikke overbevist om, at Palle Hardrup handlede under hypnose – der var lidt for meget ’hokuspokus’ efter min smag, hele tanken om at man kan ’låse’ en persons bevidsthed og ved hjælp af tegn totalt kan styre en anden person, har jeg svært ved at forholde mig til. Det virkede som om, det var Anders Olsens teorier, der bed sig fast og skulle bevises – for enhver pris – mere end det var seriøst politiarbejde.

Jeg var inviteret til forpremiere på filmen, som har Pilou Asbæk i rollen som Anders Olsen og Cyron Melville som Palle Hardrup. For en gangs skyld fandt jeg, at filmen er bedre end bogen – hvilket faktisk ikke sker ret tit for mig, som regel vinder bogen over filmen. Der var noget mere action i filmen end i bogen og den virkede ikke lige så langtrukken.

 

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter