0 kommentarer

Skyggerne vender tilbage af Olivier Truc

af d. 1. december 2015
Info
 
Sideantal

422

Udgivet

2015

ISBN

978-87-7146-408-5

Originaltitel

LE DÈTROIT DE LOUP

Udgave

1.

 

“Skyggerne vender tilbage” er noget så usædvanligt som en arktisk krimi omhandlende samerne kontra olieindustrien i og omkring Hammerfest i det nordligste Norge. Forfatteren Olivier Truc er Franskmand og bosat i Stockholm. Titlen “Skyggerne vender tilbage” er dobbeltydig. Handlingen foregår fra den 22. april til den 12. maj. Fra den 12. maj er der midnatssol frem til den 22. juli. Man kaster med andre ord skygger døgnet rundt. Samtidig vender fortidens skygger tilbage både til same-samfundet og til olieindustrien, personificeret ved et sjak af dybhavsdykkere.

Man følger de to betjente ved Renpolitiet Klemet Nango og Nina Hansen. Klemet er ud af sameslægt, og Nina er tilflytter fra Stavanger. Sideløbende følger man dykkersjakket, med alt hvad de bliver udsat for af dybt kritisable arbejdsvilkår, for ikke at nævne de tilbageblik
man får til eksperimenter med dykning i 70’erne.

Rensdyrene skal drives på sommergræsning, og herunder skal de krydse et sund. Undervejs over sundet drukner en ung samer. Det er uklart, om det er et ulykkestilfælde eller, om det er drab.
Føromtalte renpoliti bliver sat på sagen. Det er dog ikke det eneste dødsfald, der sker i Hammerfest og omegn.

Bogen er godt skrevet, og man bliver hurtigt dus med personerne. Jeg havde dog lidt svært ved at holde sammen på plottet. Der er mange medvirkende, og mange samiske navne at holde styr på. Jeg havde temmeligt svært ved at holde interessen fanget. Måske skulle jeg have læst den i et stræk og ikke som godnatlæsning over to uger.

Lån bogen på biblioteket

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter