0 kommentarer

Skygger af lys af Hanna Brabrand Henriksen

af d. 18. august 2015
Info
 
Sideantal

65

Udgivet

2015

ISBN

978-89-997410-5-2

 

Der er det med digte, at jeg sjældent forstår dem. Jeg har åbenbart ikke denne evne til at tænke abstrakt. Derfor kan man med nogen ret hævde, at en digtsamling er spildt på mig. Og så måske alligvel ikke. For selv om jeg måske ikke når ned til digtenes dybde, og ikke altid finder essensen i dem, bliver jeg mere og mere glad for at læse dem.

Med “Skygger af lys”, har Hanna Brabrand Henriksen begået en skøn samling af digte. Hun formår at male smukke billeder med ord. Jeg fornemmer rytmen og glæder mig over den ofte uventede brug af ord, der får mig til at hæve brynene i et “hvad-skete-der-lige-der?”. Hvert digt er en lille perle, hvor brugen af almindelige dagligdags naturoplevelser, bliver til noget stort og smukt, som det er svært at rumme – uden at jeg kan sige hvorfor.

Jeg kan ikke komme med dybe analyser af Henriksens digte, og et eller andet sted glæder jeg mig over det. Jeg tror det ville ødelægge oplevelsen, hvis digtene blev dissekeret i atomer. Det er helheden der berører mig, og det er bare smukt. Nok ikke den mest højtravende oplevelse af en digtsamling, men jeg føler mig beriget, efter at have læst “Skygger af lys”. Jeg fornemmer at digtene er en eller anden form for bearbejdning af en sorg, eller et tab. Men det er kun en fornemmelse, og det er dybest set ligegyldigt.

At fremhæve et enkelt digt, ville være at gøre resten af samlingen uret. Nedenstående er derfor fuldstændig tilfældigt udvalgt, udelukkende for at give en prøve på hvor smukt det kan være, når ord sættes sammen på nye måder.

“Din stemme
drysser tavshed
gennem min rygrad
en håbløs sorg
ligger
i afstanden
mellem vore parallelle dage
hvor græsset har sin egen vejrtrækning
over fasttrampet jord
hvor saltet har mistet sin virkning”

I disse tider, hvor blikfang og udseende betyder så meget, kan jeg kun ærgre mig over at omslaget vil hindre mange i at tage samlingen ned fra boghandlerens hylde. Omslaget dræber ethvert initiativ til at læse bogen, og det er virkelig en skam. Men måske har forlaget indset, at det ikke er muligt at lavet et omslag der yder indholdet retfærdighed – og det kan jo være sandt nok.

“Skygger af lys” er måske ikke Inger Christensen eller Theis Ørntoft. Men det er tæt på.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter