Nordisk Råds Litteraturpris
0 kommentarer

Skygge-baldur af Sjón

af d. 26. januar 2006
Info
 
Sideantal

116

Udgivet

2005

ISBN

87-11-17115-4

Originaltitel

Skugga-Baldur

Udgave

1.udgave

 

Det er ufatteligt hvor meget få ord kan fortælle. Sjön efterlader kun de ord som er nødvendige, så siderne står som vindblæste fladstrakte snevidder, hvor kun det allermest hårdføre stikker op.

Historien er gigantisk i al sin minimalisme. Island sidst i 1800-tallet: Et skib der strander og udstøder en pige med Downs syndrom. En pastor Baldur Skyggeson, der jager en gråbrun fjeldræv. En hunræv som jages af et menneske. Og Urte-Fridrik, der tager den mongolide Abba til sig, lærer sig betydningen af hendes få uforståelige gloser, og som nogle måneder efter hendes død finder ud af noget mere om hende.

“En gråbrun hunræv ligger tæt ind til sin sten og lader den kraftige blæst feje hen over sig. Den vender bagdelen mod vinden, ruller sig sammen og stikker snuden ind under baglåret, lukker øjnene halvt så pupillen lige skimtes. Og sådan holder den øje med manden som ikke har rørt på sig siden han lagde sig under den fremspringende snedrive her på Asheimars øverste skråninger – for omtrent atten timer siden. Det har sneet og føget hen over ham så han mest af alt ligner en sammenstyrtet tørvevæg. Og dyret skal passe på ikke at glemme at han er jæger.”

Sjön afleverer sin komposition, så man uforstyrret mærker de enkelte elementer. Det er poetisk, det er dystert, det er tragisk. Alt falder i den helt rigtige rækkefølge. Ikke kronologisk, men litterært arrangeret. Fortælleren forholder sig til tider yderst indfølende overfor sin historie, hør bare hvordan en dødsstund kommer ind under huden:

“Som en flue under et glas summede visen u-af-br-brudt i ma-mandens ho-hoved, u-uden at han kunne stille noget op. Ha-han havde det bå-både va-varmt og ko-koldt, is-varmt og gloende-koldt på en gang. Han anstrengte-te sig for a-at komme på andre-re forhortællinger, andre-re digte, men alt-alt var pist borte, pihist bohorte fra den hårdfrosne erindring.”

Sjöns lille mesterværk fik i 2005 velfortjent Nordisk Råds Litteraturpris. Velkommen “Skygge-Baldur”, også til min personlige Hall of Fame.

***

En skyggebaldur er ifølge en indledende note i bogen, ‘et vildt bæst i islandske sagn, og anses for at være afkom af en kat og en hunræv. En blakket, skyggefuld person, en misdæder’.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter