0 kommentarer

Skumringstimen af Johan Theorin

af d. 29. juni 2008
Info
 
Sideantal

413

Udgivet

2008

ISBN

978-87-11-31727-3

Originaltitel

Skumtimmen

 

Et barn forsvinder – er han druknet eller er han offer for Ölands spøgelse?

“Skumringstimen” er en af den slags bøger, du ikke slipper før sidste side. Læs den ikke i skumringstimen, for da fortælles der historier, sommetider uhyggelige – om gengangere, spøgelser og grufulde forbrydelser. Og så begynder man at se ting.

I skumringstimen en efterårsdag i 1972 beslutter Jens på seks år sig for at udforske verden uden for gærdet omkring morfars sommerhus på Öland, i den pludselige tåge møder han en mand – og forsvinder sporløst.

20 år senere får hans mor en opringning fra Öland. Hendes far der nu bor i en plejebolig, har modtaget en af Jens’ sandaler med posten, og han vil at hun skal komme. Julia, der ikke er kommet over tabet og reelt er afhængig af rødvin og sovetabletter, tager sig voldsomt sammen og drager af sted.

Dette bliver begyndelsen på en sorgbearbejdning der slutter med opklaringen af begivenhederne omkring Jens’ forsvinden og en forsoning mellem far og datter.

Öland har et spøgelse, Nils Kant. Godt nok ligger han på kirkegården, men han får skylden for alt ondt der er sket siden han efter et politimord flygtede fra øen i 1945 for i 1963 at vende tilbage i en kiste. Men er hans spøgelse skyld i Jens’ forsvinden?

Uden at afsløre for meget bevæger fortælleren sig behændigt mellem begivenhederne i 1945, 1972 og 1992, året for Julias tilbagevenden til øen. Forfatteren benytter sig af cliffhanger-teknikken uden at det virker ulideligt, og der er tilstrækkeligt mange vildspor til at man føler sig godt og grundigt vildledt, men alligevel ansporet til at haste videre. Og netop som man tror at have gennemskuet alt, kommer den endelige afsløring alligevel som en total overraskelse.

Forfatteren, der er debutant, men har annonceret en Ölands-trilogi, har tydeligvis lokalkendskab. Man oplever en stor kærlighed til øen, både hos forfatteren og hovedpersonen, men også hos ‘spøgelset’, Nils Kant, en Ölands-længsel der får ham til at virke sympatisk på trods af hans onde gerninger.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter