0 kommentarer

Skatteøen af Robert Louis Stevenson

af d. 21. juli 2005
Info
 
Sideantal

192

Udgivet

2005

Originaltitel

Treasure Island

 

Børnebogsklassikeren over alle klassikere er hver en gulddublon værd! Eventyret om den unge Jim Hawkins, der drager til søs i jagten på Kaptajn Flints sørøverskat, har dannet skole for alle ordentlige skattejagter lige siden og er så fuld af hede piratdrømme, at man uundgåeligt sidder og længes efter tørre beskøjter og lidt havgus.

Skønt historien er kendt af de fleste, bliver “Skatteøen” aldrig hverken kedelig eller langtrukken. Der sker noget spændende på alle siderne, og Stevenson springer elegant over alle de ellers potentielle kedelige passager, der kunne have været. Det er en af de ting, der gør bogen egnet til raske piger og drenge, som bare vil have eventyr, spænding og kniven på struben. Men også Jim Hawkins bratte overgang fra snottet stik-i-rend dreng på sine forældres kro til modig sømand blandt blodtørstige pirater er en dagdrøm eller to værd.

Der er ganske vist sparet på detaljerne, når det drejer sig om blodsudgydelser, snigmord, hor og drukkenskab. Sørøverne og en karakter som Long John Silver fremstilles som brutale folk, der svømmer rundt i rom og deres eget sved og skidt, men der går grænsen. “Skatteøen” er trods alt en børnebog, hvori ret kommer til ret, og 15 mand hænger ud på en død mands kiste.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter