0 kommentarer

Kaptajn Dinesen – Til døden os skiller af Tom Buk-Swienty

af d. 29. november 2014
Info
 
Sideantal

529

Udgivet

2014

ISBN

978-87-02-14872-5

 

Så skete det igen. Trods afsnit tunge af navne og slægtled blev jeg revet med og måtte endnu en gang gå i fodsporene på den rastløse søn fra godset Katholm ved Grenå.

“Kaptajn Dinesen – Til døden os skiller” er andet bind af den dokumentariske fortælling om Karen Blixens far. Den kun 26-årige Wilhelm Dinesen er allerede godt mærket af krigen i 1864 og den tysk-franske krig i 1870-1871. Som øjenvidne til opstanden i Paris marts 1871 virker det som om, at noget går i stykker i ham. Det skriver han om i sin lommebog fra 1871:

“Så randt et år – vel aldrig fandt døden rigere fangst.
Fra mig røved det år, der svandt,
Mit mod; mit håb, min angst.”

Tom Buk-Swientys biografi om kaptajnen – med det urolige blod – tager atter læseren med på utrolige eventyr. Fra det enkle liv sammen med indianere i Wisconsins skove til nye makabre krigsoplevelser i den russisk-tyrkiske krig i 1877-1878. Det er afsnit af verdenshistorien, som kommer til syne på alt for nærværende måder gennem Dinesens øjne.

Lige så nervepirrende og interessant er det nu også at følge kaptajnens langvarige kurmageri til Ingeborg, og hans bestræbelser på at blive familiefar, politiker og forfatter.
Som 26-årig var det nemlig Wilhelm Dinesen magtpåliggende at fortælle sin version af de rædselsvækkende oplevelser, han havde været vidne til under oprøret i Paris i 1871. Ved at nuancere billedet af de oprørske kommunarder i sin beretning “Paris under Communen” trodser han sin egen dybt konservative stand og Europas officielle presse.

Dinesens forfatterskab bliver til flere bøger og en strøm af artikler med både personlige eventyr (bl.a. “Jagtbreve”) og direkte politiske indlæg, bl.a. i Politikken, som så dagens lys i 1884.
Egentlig har Wilhelm Dinesen fået det meste af det, en mand kan ønske sig. En elsket familie, et forfatterskab og penge nok til at leve i en vekslen mellem tid til jagt og selskabelighed samt en plads i folketinget. Han er godt nok ikke særligt heldig som politiker, men er det grund nok til at svare på den gåde, han – denne gang helt uden ord – efterlader sig? Tom Buk-Swienty undersøger flere forklaringer på Dinesens sortie.

Eftertiden er heldig at have Dinesens både præcise og følsomme beskrivelser af såvel krig som politik. Sammen med det store brevmateriale, der findes fra familie og venner åbenbares autentiske og meget levende glimt af vores fortid i både kulturelle, politiske og menneskelige henseender. Med Tom Buk-Swientys håndtering af det enorme materiale får man ikke bedre turleder.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter