0 kommentarer

Fra dag et af Ina Merete Schmidt

af d. 13. september 2005
Info
 
Sideantal

245

Udgivet

2005

ISBN

87-02-04102-2

 

“Fra dag et” er to historier om Isabelle Bruun – Isa. Den ene tager sin begyndelse i 1982 i det seksårige barn Isa, der bliver trukket rundt i Paris af sine forældre. Moren retter konstant på Isas kjole, mens Isas far siger til moren, at han har lyst til hende. Her og nu. Svaret, som moren giver hen over cafebordet og hovedet på Isa, er det første af morens – og for den sags skyld, farens – livslange svigt overfor datteren:

“Hvad med barnet?”

Den anden historie fletter sig ind i den første og foregår sidst i 90’erne, også i Paris. Isa er i eksil i en tøjforretning, hvor bestyreren fx sender hende hen i “område B, hvor der er opstået en tilspidset situation med en stabel rullekravebluser.”. Isa deler lejlighed med den en-armede, og forarmede, Lotta, der overlever på invalidepension og spydigheder.

Ina Merete Schmidts simple greb er at lade de to fortællinger oprulle hinanden. Først et par hurtige kapitler fra barndommen, dernæst frem til tøjbutikken. Så kortvarigt tilbage til den traumatiserende rolle som tredje hjul i forældrenes tosomhed, og frem igen til en ligeså smertelig nutid hvor en mislykket flamme fra fortiden er dukket op:

“Jeg skylder ham en masse forklaringer. Der gik så lang tid, fordi. Jeg ville have ringet, men det kunne jeg bare ikke, fordi. Jeg tog til Frankrig, fordi. Men i stedet for spørger jeg: Leder du efter noget bestemt?”

Sådan fortsætter det indtil historierne – fortid og nutid – mødes, og vi har fået optrevlet og samlet trådene i Isas liv.

“Fra dag et” er Ina Merete Schmidts debut – overbevisende velskrevet i et letforståeligt og alligevel poetisk sprog. Største minus er denne førsteudgaves pinky og pigede design, der får mig til at tænke, at jeg har forvildet mig ind i et forfatterskab forbeholdt et andet køn end mit.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter