0 kommentarer

Sanktvejtsdans af Adam Georgiev

af d. 15. marts 2016
Info
 
Forfatter
Genre
Sideantal

155

Udgivet

2016

ISBN

978-87-998632-0-4

Originaltitel

Planeta samých chlapců

Udgave

1 udgave 1 oplag

 

Det er ikke en bog der henvender sig til det brede publikum, det er heller ikke en bog som er let læst, men det er en bog der efterlader en hel masse følelser hos læseren. Lige fra afmagt, frastødt, et stort tomt hul til barmhjertighed og varme. Jeg fik i hvert fald noget af en følelsescocktail under læsningen, en stor cocktail men ikke nogen lyserøde paraplyer.

Man fornemmer det mørke og rå univers handlingen udspiller sig i. En skyggeside af samfundet hvor mænd udnytter mænd og forsøger at suge lidt næring ud af hinanden for at kunne holde til endnu en nat i et afstumpet miljø. Det er på bunden vi bevæger os, og Adam Georgiev formår i den grad at få følelserne helt ind under huden på læseren. Man mærker fortabtheden, sjælens søgen efter det gode samtidig med at det onde tager mere over. Længslen efter kærligheden og det at blive elsket, ikke bare brugt som objekt på homobare, offentlige lokummer eller udstillet i gadebilledet. Længslen efter at føle livet og de nære relationer, få lov at være der for et andet menneske og finde en værdi i at være sig. Undervejs i bogen kom jeg til at tænke på to af de film jeg så i mine unge dage, dels “Taxi zum Klo” (1980 Frank Ripploj) samt kult filmen “Cruisind” med Al Pacino (1980 William Friedkin), fordi bogen sætter mig i den samme stemning under læsningen som jeg fik da jeg så filmene.

Bogens kapitler er korte, og visse steder nærmest knækprosa og ret avantgarde i skrivestilen. Jeg har somme steder lidt svært ved at finde den røde tråd, der er mange navne, mange steder,en del falder fint i hak, men ind i mellem mister jeg overblikket. Nogle gange kommer jeg tilbage på sporet andre gange ender jeg i en blindgyde og ved ikke lige hvad den dybere mening er. Det er en bog som skal bundfælde sig, inden den skal læses endnu en gang, for på den måde at komme dybere ind i teksten, lige som musik hvor nye klange dukker op ved gentagende aflytninger.

Adam Georgiev er tjekkisk digter og forfatter. Han er mest kendt for at gøre brug af det homoseksualitet som et tema, og blev i 2010 erklæret som Tjekkiets bedst sælgende homoseksuelle forfatter. Han er blevet sammenlignet med verdenskendte forfattere som Kundera, Gutiérrez og Beigbeder.
Forlaget 5 er et nystartet niche-forlag, hvis visioner er at bringe oversete stemmer i verdenslitteraturen til Danmark. Målet er at favne både det brede og det smalle, dog med en overvægt af mere skæv, eksperimenterende og udfordrende litteratur. Som et koncept har Forlaget 5 valgt at donere 5,-kr pr solgt bog, og med “Sanktvejtsdans” er det AIDS-Fondet der får støtten.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter