0 kommentarer

Alle vi børn af Fru Brath. En lærer for livet af Thomas Ubbesen

af d. 18. oktober 2021
Info
 
Sideantal

304

Udgivet

2021

ISBN

978-87-02-32854-7

Originaltitel

Alle vi børn af Fru Brath. En lærer for livet

Udgave

1. udgave, 1. oplag

 

”Alle vi børn af Fru Brath. En lærer for livet” er en blanding af en erindringsbog fra barndommen og et portræt af en lærer på en forskole i Thy, der fik stor indflydelse på mange børns hverdag.

Thomas Ubbesen er journalist og forfatter og har rejst over store dele af kloden.

Som barn gik han på en lille forskole i Thy i 1960´erne. Her huserede læreren Fru Brath, der var en usædvanlig hård lærer. En kvinde, som mange af børnene var bange for, en lærer som satte en skræk i livet på børnene så nogle tissede i bukserne af skræk henne i skolen, for andre var hun en lærer, der har været effektiv og lært dem mange ting, som de har kunnet bruge og huske resten af livet. En såkaldt gave af en lærer for nogle, men et brutalt og varigt knæk for andre.

Et halvt århundrede efter, at Ubbesen har forladt forskolen sætter han sig for at undersøge, hvordan denne lærer og livet på landet har påvirket ham og hans klassekammeraters liv. Man fornemmer, at Ubbesen måske selv hører til dem, der mener at Fru Brath har lært ham rigtig mange ting, men samtidig var han faktisk også lidt bange for hende.

For mig starter bogen lidt i den tunge ende. I denne første del beskriver Ubbesen hvordan det opleves at flytte fra storbyen til et landsbysamfund og hvordan han søger at finde sig til rette blandt kammeraterne i det nye miljø på landet.

En tredjedel inde i bogen kommer vi hen til mere præcise beskrivelser af skolegangen, af denne berygtede lærerinde og af hvordan Fru Brath har påvirket de nu voksne mennesker. Det er i virkeligheden først her, en tredjedel inde i bogen, at bogen begynder at blive rigtig interessant.

På sin vis er der tale om en interessant bog, der giver et tidstypisk indblik i hvordan det var at gå i en landsbyskole i 60´erne, hvor en egenrådig og brutal lærerinde herskede.

Det er desværre også samtidigt en bog, som starter noget til den træge side. Bogen er så at sige lang tid om at komme op i omdrejninger. Sagt rent ud kedede jeg mig faktisk gevaldigt ved læsning af første tredjedel af bogen og det tæller ned. Første tredjedel af bogen er heller ikke lige så velskrevet som resten af bogen.

Omvendt er historien af så væsentlig karakter, at det faktisk ender med at være en hæderlig bog. Den tidstypiske karakter, beskrivelsen af hvordan man stadig 50 år efter næsten stadig kan være bange for et menneske fra ens barndom, det er rigtig godt beskrevet.

Jeg lander på en middel karakter for denne bog, ganske enkelt fordi bogen starter trægt, men siden vinder terræn. En fin og lærerig bog, der dog ikke er prangende.

Anmeldereksemplar

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter