0 kommentarer

Samlede digte af Johannes V. Jensen

af d. 15. marts 2016
Info
 
Sideantal

Bind 1: 683
Bind 2: 452

Udgivet

2006

ISBN

87-02-02939-1

Originaltitel

Samlede digte. Bind 1 / Samlede digte. Bind 2

 

De fleste danske gymnasieelever og folkeskoleelever har i deres skoletid stiftet bekendtskab med Johannes V. Jensen, en af rigets Nobelprisvindende helte, hvis værker stadig læses i dag – måske især efter, at hans klassiske roman ”Kongens fald” blev kåret som århundredets danske roman.

Gyldendal har valgt at udgive et mammutværk på lige under 700 sider, der indeholder Johannes V. Jensens samlede digte. Sammen med denne mursten af en digtsamling har forlaget også udgivet et bind på 450 sider med kommentarer til digtene, det være sig f.eks. oversættelser af de digte der er skrevet på jysk dialekt eller bemærkninger til den digtsamling, som digtet oprindeligt var en del af.

Det er tæt på umuligt at skulle referere hvad 700 siders digte handler om, derfor vil jeg nøjes med at give eksempler på bogens indhold

Samlingen indeholder bl.a. oversættelse af flere af Walt Whitmans digte, for så vidt angår Johannes V. Jensens egne digte er nogle af dem udformet som en vise (f.eks. ”Den sørgeligste vise” på side 119), men der er også digte fyldt med kærlighed til fædrelandet (bl.a. ”Danmarkssangen” på side 261).

I ”Danmarkssangen” starter Jensen digtet med:

”Hvor smiler fager den danske Kyst
og breder Favnen, naar solklar Bølge
og Sommerskyer og Skib med Lyst
staar Sundet ind i hinandens Følge
og Kronborg luder
ved Sjællands Port
mod hvide Skuder –
hvor lyst! Hvor stort!”

Der er selvfølgelig også digte, som læseren vil kunne genkende fra sin skoletid, jeg stødte bl.a. selv på digtet ”Paa Memphis Station” (side 54-57), som undertegnede læser kan huske at min dansklærer i gymnasiet optrådte begejstret med.

Digtet er da også fremragende og starter:

”Halvt vaagen og halvt blundende,
slaaet af en klam Virkelighed, men endnu borte
i en indre Gus af danaidiske Drømme
staar jeg og hakker Tænder
på Memphis Station, Tennessee.
Det regner.

Natten er saa øde og udslukt,
og Regnen hudfletter Jorden
med en vidløs, dunkel Energi.
Alting er så klægt og uigennemtrængeligt.

Hvorfor holder Toget her Time efter Time?”

I min optik har Gyldendal begået en genistreg ved at udgive alle Johannes V. Jensens digte i en samlet udgave, og trods det at digtsamlingen og kommentarerne hertil gør samlingen til en mere end almindeligt lang bog er det fremragende og fin læsning.

Johannes V. Jensen var en uhyre produktiv forfatter, der havde stærke bindinger til sit jyske ophav, hvilket også tydeligt skinner igennem i hans værker (bl.a. ”Himmerlandshistorier”).

Jensen var en mester udi at opsætte stemninger, han var ganske enkelt benådet med et helt særligt talent for at skrive, og det betyder også, at ”Samlede digte” er en meget læseværdig bog, som trods sit sideantal er meget svær at lægge fra sig.

Digtene gør indtryk, så en stor tak til forlaget for at have udgivet forfatterens samlede digte.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter