Man Booker
0 kommentarer

Resten af dagen af Kazuo Ishiguro

af d. 24. oktober 2001
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

242

Udgivet

1994

ISBN

87-568-0988-3

Originaltitel

The Remains of the day

 

“Resten af dagen” er Ishiguros tredie roman, denne gang sat i det sydlige England, i et miljø der er så engelsk at det kan spilles på film af Anthony Hopkins. Bogen blev da også filmatiseret med Hopkins som butleren Stevens der tager et par dage fri efter et helt liv som tjenende ånd. I løbet af Stevens første seks dages ferie i 25 år folder hans fortids tabte længsler og kærlighed sig ud. Stevens er den perfekte butler. Når jeg siger perfekt, så mener jeg perfekt, så perfekt at selv Alfred, Bruce Wayne/Batmans butler, blegner i sammenligning. Stevens er den personificerede allestedsnærværende og dog usynlige selvopofrelse.

Ishiguro skriver mere kondenseret end nogensinde. Her er ingen andre virkemidler end hoved- og bisætninger, ingen store litterære armbevægelser, ikke noget pis. Ishiguro afdækker den britiske stive overlæbe på en foruroligende stilfærdig måde. Som i Ishiguros første to bøger er personerne det centrale hos Ishiguro, og han holder læseren fast uden så meget som en eneste voldsomhed eller hævet stemme. Sproget er rent og holdt på et britisk niveau af underdrivelse, der medvirker til at gøre det samlede indtryk af fortælligen til noget helt specielt. Er det overhovedet værd at vie hele sit liv i en anden persons tjeneste? Stevens finder ud af det til sidst, og svaret er egentlig både rørende og rystende.
“Resten af dagen” var i 1989 Ishiguros mest ambitiøse og gennemførte roman, og faktisk hans hidtil lettest tilgængelige bog.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter