0 kommentarer

Moby-Dick af Herman Melville

af d. 18. oktober 2001
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

571

Udgivet

2001

ISBN

87-00-75252-5

Originaltitel

Moby Dick or The whale

Udgave

Originaludgave: 1851

 

“Moby-Dick” skulle være et af de helt store værker i litteraturen. Kaptajn Ahabs jagt på den hvide hval driver i udpræget grad fortællingens hastighed og takt. Som modvægt bremser naturbeskrivelserne og detaljerne i hvalfangeriet den opskruede acceleration, men den fanatiske jagt har altid førsteprioritet.

Ved første øjekast er bogens historie og essensen af budskabet nemt at forstå; menneskets indædte, personlige kamp mod naturen samt den let skjulte filosoferen over rovdriften på hvalerne. Men så bliver man forvirret af den afsindige mængde af informationer og ligegyldige hændelser der i stor stil fylder siderne i “Moby-Dick”. Samtidens forfattere er ikke kendt for deres beherskelse af minimalismen og Herman Melville er da heller ingen undtagelse. Bogen er proppet med overflødige ord.

Hvis man intet kender til hvalfangst i gamle dage, så bliver man en del klogere af “Moby-Dick”, men man skal for alvor i gang med de søgte fortolkninger hvis man ønsker mere end den sædvanlige konflikt mellem menneske og natur.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter