0 kommentarer

Renegater af Klas Östergren

af d. 19. april 2021
Info
 
Sideantal

768

Udgivet

2021

ISBN

978 87 434 0099 8

Originaltitel

Renegater - oversat af Louise Ardenfeldt Ravnild

Udgave

1. udgave

 

En ny roman af en af Nordens største forfattere er altid en litterær begivenhed. Men med ”Renegater” sætter Klas Östergren mere på spil end normalt.

Östergren har sat sig for at afdække de pinagtige detaljer bag to af de største skandaler i Sverige i nyere tid. Vi taler om bestikkelse og våbensalg i milliardklassen. Og om sex og afpresning i det højfornemme svenske akademi, som uddeler nobelprisen.

De to skandaler, som Östergren har intimt kendskab til, er pakket ind i en mere klassisk handlingsgang. Just her har forfatteren begået en lille genistreg, der forvandler ”Renegater” fra et stykke harmdirrende prosa om to sensationelle afsløringer til en overmåde elegant udgave af et litterært Kinderæg.

Den tredje overraskelse er således, at bogen er tredje og sidste bind i en romansucces, der startede for over 40 år siden.

Klas Östergren fik i 1980 et tordnende gennembrud i Sverige med “Gentlemen”, en episk og jazzet fortælling om venskaber, musik, druk, kærlighed, litteratur, ja, alt hvad der er værd at beskæftige sig med her i livet.

Her mødte vi for første gang den flamboyante levemand, bokser, musiker, kvindebedårer med mere, Henry Morgan, hans bror Leo, underskønne Maud og fortælleren Klas Östergren.

25 år efter, i 2005, udkom den længe ventede efterfølger, “Gangsters”. Igen til strålende anmeldelser og overdådige salgstal. I “Gangsters” gør Östergren op med alt, hvad læserne troede at vide om handlingen i “Gentlemen”.

Det var nemlig løgn alt sammen. Henry Morgans bror, Leo, eksisterede slet ikke. For at dølge visse ubekvemme sandheder var Klas af stærke kræfter blevet presset til at opfinde ham. Stærke kræfter, som bedriver deres magtspil lige under overfladen på det svenske samfund.

Det kan lyde spidsfindigt og litterært, men begge forgængere til “Renegater” er afsindigt underholdende. Skrevet med dansende elegance og et blændende vid, der kendetegner en sand stjerneforfatter.

I ”Renegater” er det den modne Henry Morgans opgave at presse Klas Östergren til at skrive en rapport om de hidtil hemmeligholdte hændelser i Det Svenske Akademi i 2018, som førte til, at nobelprisen ikke blev uddelt det år. Henry Morgan er en fiktiv person, men den 165 sider lange ’Rapport’, der er indlagt i bogen, er ifølge forfatteren helt reel.

”Renegater” blev revet væk, da den udkom i Sverige, alene for at læserne kunne mæske sig i rapportens slibrige detaljer. Fair nok, men som sagt er der mange andre gode grunde til at hygge sig igennem murstensromanens 768 sider. God fordøjelse.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter