0 kommentarer

Red Notice – hvordan jeg blev Putins fjende nr. 1 af Bill Browder

af d. 16. maj 2016
Info
 
Sideantal

380

Udgivet

2016

ISBN

978-87-93323-38-4

Originaltitel

Red Notice - How I Became Putin´s No. 1 Enemy, oversætter: Nanna Lund

Udgave

1. udgave, 1. oplag

 

Den amerikanskfødte investor og forretningsmand Bill Browder har gennem en årrække boet i Moskva indtil han omkring 2005 flyttede til London, hvor han har boet siden.

Browder er født i USA i en familie, hvor hans farfar var formand for det amerikanske kommunistparti og hvor det meste af familien var stærkt venstreorienteret. Livet på venstrefløjen har aldrig tiltalt Browder, og som ung mand besluttede han at provokere sin familie ved, at blive kapitalist og forretningsmand.

Efter at have færdiggjort sin uddannelse på Stanford University flyttede Browder til Polen, hvor han arbejdede som forretningsmand, og efter nogle år beslutter han at flytte til Moskva for at gøre forretninger i arbejderparadiset, der selvfølgelig langt fra er det paradis for befolkningen, som Putin og regeringen påstår.

Browder får relativt hurtigt succes, men han opdager også lige så hurtigt at Rusland er gennemkorrupt og at oligarkerne i landet har sikret sig alle pengene og godbidderne mens størstedelen af befolkningen lever i fattigdom og for øvrigt mangler helt basale frihedsrettigheder.

Efter nogle år får Browder store problemer med det russiske styre, da han kommer på tværs af Putin og hans håndlangere.

Udover at passe sin virksomhed arbejder Browder på at afsløre den korruption og uretfærdighed, der eksisterer i det russiske samfund og forreningsliv, og det betyder, at oligarkerne, der sidder på pengene sætter alt ind på at stoppe Browder da de selvsagt ikke er interesserede i, at blive afsløret i at modtage bestikkelse eller i at snyde skattevæsenet.

Som hævn for sine afsløringer bliver Browder afpresset, forfulgt og truet, hans virksomhed taber værdi og han begynder at frygte for sit liv.

For at redde sin virksomhed og sig selv ansætter Browder den russiske advokat Sergej Magnitskij, der er hamrende dygtig. Magnitskij er så dygtig, at han bliver anholdt, fængslet på falsk grundlag, tortureret af russiske embedsmænd og dør til sidst i fængslet efter en hårdhændet behandling.

Browder sætter nu alt ind for at stille bagmændene til regnskab for drab, underslæb og for at holde hånden over hinanden, og det er mildest talt en meget svær og langvarig kamp for Browder – men det lykkes heldigvis til sidst, men det bliver ikke uden personlige omkostninger for Browder.

”Red notice – hvordan jeg blev Putins fjende nr. 1” er dels en beretning om, hvordan Browder endte med at bo i Rusland, men i lige så høj grad en bog om den kynisme, der stadig er udbredt i Rusland.

Bogen er inspirerende, skræmmende og en meget overbevisende bog, der er meget svær at lægge fra sig. Som en anmelder ganske sandt har skrevet et andet sted er det en bog, der får de beskidte affærer i ”House of Cards” til at ligne Snehvide.

Browder har skruet en solid og overbevisende bog sammen og formået at sætte fokus på ubehagelige emner som overtrædelse af menneskerettigheder og korruption, og det er ganske enkelt en spændende bog, der vil falde i de fleste læseres smag.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter