0 kommentarer

Rampen af Jesper Stein

af d. 6. januar 2021
Info
 
Sideantal

336

Udgivet

2020

ISBN

978-87-400-5234-3

Originaltitel

Rampen

 

Stor, stor applaus til Jesper Stein for denne bog, som ikke er til at lægge fra sig, når man først er begyndt.

Jesper Stein, som jeg kender som krimiforfatter til ”Uro” og hele serien om Axel Steen er dykket ned i sit eget liv og har skrevet en blændende fiktionsroman med afsæt i sin egen ungdom og sin familiehistorie, som han husker den.

”Rampen” er navnet på den vej, han voksede op på i Risskov ved Århus, men i overført betydning kan det også forstås som den platform, der blev affyringsrampe for hans eget liv.

Jesper vokser op i en kernefamilie med far, mor og to børn, men hans ungdom ændrede sig radikalt, da hans far efter 29 års ægteskab forlod moderen og hjemmet til fordel for en purung pige. Barndomshjemmet går i opløsning, moderen begynder at drikke, og Jesper må sammen den ældre bror lægge ører til hendes vrede over faderens svigt. Jespers bror er flyttet hjemmefra, så i dagdagen er det Jesper, der må tackle moderens drikkeri samtidig med at han skal passe sin skole og sit ungdomsliv

Heldigvis bevarer Jesper et godt forhold til faderen, dog altid med moderens vrede hængende som en sort skygge over alt samvær. Til familiefester vil moderen ikke deltage, hvis faderen er med, og det er et svært landskab at navigere i.

Selvom det er en barsk roman om skilsmisse, druk og forsømmelse, balancerer Jesper Stein bogen så fint, at vi forstår både moderens, faderens og den unge Jespers bevæggrunde og følelser samtidig med at vi hele tiden forstår, at de ikke ”kommer til at leve lykkeligt til deres dages ende”.

Bogen er skrevet efter forældrenes død, og det er stærkt af Jesper Stein at turde dykke ned i de følelser, det uvægerligt har måttet hvirvle op undervejs. Jeg er imponeret over, hvordan det lykkes at fortælle en ”spændende” historie, samtidig med han både udleverer sine forældre, men også manifesterer, hvor meget han elskede dem.

Bogen blotlægger ikke kun forældrene, men også Jesper Stein selv, der famlende skal finde ud af, hvem han er og hvad han vil bruge livet på. Læseren kommer helt tæt på de mange ungdomsforelskelser, dilemmaer og hans eget tiltagende alkoholmisbrug. Alt sammen fortalt med en nænsomhed, der får læseren til at fatte sympati for ham og tilgive ham for ikke at være perfekt.

Ikke mange ville have modet til i den grad at analysere, hvad vi kommer af og hvordan det har dannet os som mennesker. Men ét er sikkert – Jesper Stein har haft modet! Jeg siger tak for dette unikke indblik i et liv, som mange helt sikkert vil kunne spejle sig i, om ikke i det hele, så i brudstykker af historien. Livet er ikke sort eller hvidt – det er nuanceret og reflekterer hele tiden, de akser, det cirkler om.

 

Anmeldereksemplar

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter