0 kommentarer

Rakkerpakhuset af Bent Haller

af d. 29. november 2009
Info
 
Sideantal

340

Udgivet

2009

ISBN

978-87-638-1145-3

 

Bent Haller er en yderst produktiv forfatter, og man kunne frygte, at en forfatter med mere end 80 bøger i sit forfatterskab ville miste pusten. Men det er ikke tilfældet med Bent Haller, som i “Rakkerpakhuset” endnu en gang viser sit fantastiske talent for at skildre samfundets nedre lag.

Romanen udspiller sig over en søndag i 50’ernes Danmark. Vi hører om beboerne i et socialt boligbyggeri i Ålestrand, som i daglig tale kaldes Rakkerpakhuset, og følger systematisk beboerne i hver opgang. Denne opdeling kunne virke generende på historien, men gør det ikke, fordi det lykkes Bent Haller at flette historierne sammen til et hele, selvom det er 18 forskellige skæbner, vi får præsenteret.

Vi hører bl.a. om Else, som vokser op med en far, der misbruger hende, og som gifter sig med en mand, der drikker og slår hende. Alligevel er hun godt tilfreds med sit liv, for hun har nu taget skæbnen i sine egne hænder, og hendes børn er trods alt rykket et skridt op ad samfundets stige.

Også for Børre er Rakkerpakhuset et stort skridt op ad den sociale rangstige. Han voksede op hos sin farbror på landet med sult og tørre tæsk, men er nu blevet gift og har fået datteren Kirsten, som spiller fiol. Dog ender fiolen med at skabe stor uro for Børres sjælefred.

Der er også jøden Elias Pearlman, der har jobbet som vicevært, og som efter at have overlevet krigen har besluttet at være glad hver eneste dag. Og Vivi Bertelsen som får tæsk af sin mand hver lørdag – indtil underboens dreng, Jens Ole, konfronterer ham denne søndag.

Tilsammen danner Rakkerpakhusets beboere et kalejdoskopisk billede af Danmark i 50’erne, og Bent Haller fortæller deres historie usentimentalt, men med stor indlevelse. Det er ikke en bog, man læser, mens man griner imens, men det er en roman, som sidder i læseren længe efter.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter