0 kommentarer

Punktum af Olav Hergel

af d. 1. december 2016
Info
 
Sideantal

494

Udgivet

2016

ISBN

978 87 400 1458 7

Udgave

1. udgave

 

I virkelighedens verden er journalist Henrik Qvortrup netop idømt ubetinget fængsel i en sag om ulovlig brug af kreditkortoplysninger til overvågning af kendissers gøren og laden.

I Olav Hergels nye nøgleroman ”Punktum” optræder en person, hvis flaksende karriereforløb minder til forveksling om Qvortrups. Den velorienterede læser støder også på snesevis af andre journalister og politikere, som forekommer bekendte, men med fiktive navne. Hvem er hvem? Gæt selv med.

Hovedpersonen er den 49-årige journalist Mikkel Haslund, der har lånt af Hergels egen baggrund fra det velbjærgede Hellerup-område, hvor dele af handlingen foregår. Mikkel er den klassiske skriverkarl på evig jagt efter den næste kioskbasker og det næste knald. En egocentrisk livsnyder og træningsnarkoman.

På ’Tante’ Berlingske og siden på Ekstra Bladet må Mikkel sande, at han selv og hans elskede papiraviser taber terræn til netversionerne med deres ufordøjede historier og ensidige fokus på læsernes klik. “Antallet af klik er den stærkeste stemme i vor tids journalistik,” som det hedder. Jagten på klik bliver dræbende i mere end en forstand.

Ud af det blå opstår scoopet, der kan bringe Mikkel tilbage på forsiderne. Smukke Marie Rode – social- og sundhedsdirektør i Høje Taastrup, radikalt stjerneskud og minister in spe – afskediger kommunens trofaste gartner gennem 41 år, Arvid Nielsen, for at ryge en smøg i utide. En kold hånd fyrer en varm.

På Ekstra Bladet køres kanonerne i stilling. Arvid skal genansættes, og Marie Rode skal ned med nakken, koste hvad det vil.

Sandheden er sagens første offer, for hvem har behov for komplicerede mellemregninger? Skråt op med, at Arvid har modtaget flere advarsler og tilbud om rygestopkurser og bevidst valgt at ignorere alt. Til helvede med, at Marie er en idealistisk politiker, der vil alle det bedste og har rygning som en meget personlig mærkesag.

Og Mikkel? Han står i journalistens evige dilemma: Vejer det storsælgende karaktermord og de fede lønchecks tungere end de uskyldige ofre i en tid, hvor både chefredaktører og læsere kræver skarpskårne historier med helte og skurke uden for meget forstyrrende substans…?

Den erfarne journalist og forfatter Olav Hergel kender sin Mikkel Haslund indefra og ud. En mand, der har alt for let ved at skubbe sit moralske kompas ud af kurs med smarte formuleringer og god rødvin.

“Punktum” er voldsomt underholdende – som at læse en velskrevet avisføljeton om mennesker, man kender og holder af. Men bogen er også en historie om ansvar. Dit og mit ansvar. Om at stå inde for sine handlinger. Om at se sig selv i øjnene og turde sige fra, selv om omgivelserne siger til.

Olav Hergel balancerer fornemt mellem den lette spænding og de svære valg. Alle vinkler afsøges, alle holdninger forsvares – og angribes. Undervejs griber man sig selv i at sympatisere med først det ene, så det modsatte synspunkt. Det er godt gjort og en væsentlig pointe i denne de unuancerede svars tidsalder.

Lån bogen på bibliotek.dk

 

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter