0 kommentarer

Proxy af Steffen Jacobsen

af d. 3. marts 2021
Info
 
Sideantal

320

Udgivet

2019

ISBN

978 87 11 98787 2

Udgave

3. udgave

 

Steffen Jacobsen er noget så sjældent som en dansk krimiforfatter, der ikke undervurderer sin læser. Han skriver intelligent, i øjenhøjde, tør bruge svære fremmedord, når det er nødvendigt. Tak for det.

Handlingen er heller ikke tosset. I perioder meget spændende (i perioder ikke), mord og motiver herligt eksotiske, doseringen af vold og blod i den generøse ende. At plottet viser sig at være lige så sandsynligt som snevejr i august, får så være.

Det starter med, at den pensionerede bogholder Anne Holst myrdes meget, meget brutalt, mens hendes afrikanske masker ser betuttet til. Kort efter er den gal igen i ellers så fredsommelige Holbæk, og blot et par gader længere væk, hvor læge Henrik Engdahl brændes levende i sin bil.

En rasende morder er løs i Udkantsdanmark, og han eller hun mener slet ikke, at der har flydt blod nok endnu.

Et umage makkerpar skal filtre trådene ud. Den snobbede kommissær Jakob Nordsted, der kommer kørende fra whiskybæltet i sin årgangs-Jaguar. Og Vestegnspigen Tanya Nielsen med sin mølædte Fiat og en uforlignelig lugtesans. Hund møder kat, sursød musik opstår.

Sporene fører til Holbæks gamle apotekergård, hvor en ualmindeligt smuk og stridbar kvinde bruger al sin vågne tid på at pleje teenagedatteren Emma, der lider af et større antal u-diagnosticerede sygdomme.

Emmas bedstefar, den gamle apoteker, er netop død – af kulilteforgiftning som hvis man lader en bilmotor køre i en lukket garage. Men fyren blev fundet på første sal, så det er ligesom ikke muligt, vel?

Steffen Jacobsen, tidligere overlæge og flittig krimiforfatter, har et par gedigne overraskelser skjult i ærmet og formår desuden at skrue pænt op for spændingen mod slutningen.

“Proxy” er absolut læseværdig; en krimi klart over middel, ikke mindst efter danske forhold.

Lån bogen på biblioteket

 

Bedømmelse
Karakter